Български баща: Норвегия ще ми вземе децата, ще им смени имената и ще ги настани при джендъри

OFFNews 23 януари 2019 в 10:15 23180 6

Снимка бТВ

Пореден скандален случай с норвежката социална система. Има реална опасност две деца с български баща да бъдат отнети, за да отидат в приемни семейства без никаква връзка с него чак до навършването на пълнолетие, съобщи бТВ.

Битката на Чавдар Георгиев за неговите син и дъщеря обаче не е просто поредният случай, в който държавата се намесва в семеен спор.

Мъжът твърди, че неговият казус показва как социалната система на северната страна дискриминира родителите чужденци и даже поставя на карта бъдещето на самите деца.

В студиото на „Тази сутрин” Чавдар разказа, че след повече от 12 г. съвместен живот в Норвегия се разделил с жена си, която е местна. Двамата оформили споразумение двамата да гледат децата си поравно.

Преди година, обаче, от семейството на жената (което иначе нямало никакво отношение към него, тъй като е чужденец) се свързали с Чавдар, за да го уведомят, че тя е била арестувана. Бащата поел грижите за децата, водил ги при норвежките им баба и дядо за коледните подаръци.

„Бях сигурен – тя е с много утвърдено име като счетоводител, бяла, образована норвежка, мислех, че най-много след месец ще я пуснат. Дойдох в България с децата, за да си изкарам юбилея. Мислех, че тя ще излезе, но с всяка следваща мярка за неотклонение се оказваше, че тя не може да излезе”, разказа Чавдар.

В този момент в началото на миналата година, той решил да остане с Петър и Георгина у нас. По думите му още при раздялата проверките на социалните не приключили с пълно затваряне на неговия случай – с мотива, че не е създал достатъчна „норвежка атмосфера” на децата. С ареста на майката отнемането на момичето и момчето изглеждат сигурни.

„В Норвегия майката, бащата и социалната система са на едно равнище, но ако бащата е чужденец, той е на по-ниско равнище”, обясни адв. Йорданка Бекирска.

Тя подчерта, че това означава, че ако майката е в ареста, децата ще отидат в приемни семейства.

Това, според бащата, поставя в риск развитието на Петър и Георгина. Норвежките власти искат да им бъде предадено момчето с мотива, че то е със забавено развитие. Бащата обаче го е записал в българска детска градина, където Петър вече е станал самостоятелен.

„Детето за 1 г. е достигнало степен на развитие, която е равнопоставена на децата в България, има проблем единствено с артикулацията на звуците. В доклада от Норвегия се твърди, че, едва ли не, е на легло и се храни с тръбичка”, подчерта адв. Бекиска.

„Не е редно когато българската система е показала, че може да се грижи за едни деца, те да бъдат върнати там, където родителят е възпрепятстван и с несигурно бъдеще. Децата ще бъдат разделени в приемни семейства, 30% от тези приемни семейства са по Истанбулската конвенция, ще им бъдат сменени имената, за да не се намират лесно в системата, ще им забранят да говорят български. Аз до 18-годишна възраст няма да ги видя”, сподели Чавдар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4245

6

rrr11

26.01 2019 в 12:56

Този човек май е по-добре да си смени адвокатката. Колкото и добре да изглежда тази, не виждам ползи от това да обикалят по телевизиите. Предполагам един кадърен адвокат ще намери законов начин да задържи децата в България, поне докато майката е в затвора.

15914

5

поп Дръвчо

23.01 2019 в 17:07

Дали е по-добре да идат в приемни семейства е спорно, но пък е сигурно че таткото "не е създал достатъчно норвежка атмосфера". Защото сам не е част от нея.

7568

3

Tabadatko

23.01 2019 в 14:58

Това с неработещата в Норвегия институция е доста съмнително. Бащата има проблем, обаче обижда с думите на глупаците в България. Ако е имал ясни аргументи, можеше да ги каже. Вместо това говори като Каракачанов , Джамбаза или Сидера по телевизора. Ако са сходни хорица, то не съм голям почитател на тоя чичко.

15914

2

поп Дръвчо

23.01 2019 в 14:52

Здравите сили пак набраха обороти.

Децата са в България. Оня скандинавски трол къде яде деца (барневарн или както там) няма юрисдикция тук. За да ги пратят в Норвегия по съдебен ред трябва първо да се докаже, че имат недостатъчно грижи според българските закони. Което е тегава задача даже и за чааветата от маалата.

Да не би, да се окаже че не им е оформено българско гражданство? И що така?

Иначе норвежките служби нормално са се задействали - щом майката е в панделариума се прави проверка. Не са изтрещели ами работят за разлика от тукашните. Таткото ако вместо да ги псува на джендъри беше обяснил че децата са двуезични нямаше да му обясняват глупости.

8067

1

Denitsa Gyurova

23.01 2019 в 13:51

Доколкото разбирам, децата са в БГ. По никакъв начин да ни ги води в Норвегия. Пак съм потресена, северните нации са изтрещели съвсем...