Български език се изучава в Истанбулския университет

OFFNews
01 декември 2019 в 11:17 | 1483 |2

Обучение по български език като втори чужд език стартира в Истанбулския университет от тази есен. Вече има шест записани студенти, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Момчетата нямат български корени, но искат да помогнат на страната си в разширяването на икономическите връзки с България.

Бъдещите българисти се запознаха със заместник-министър Деница Сачева, която беше на посещение във висшето училище. От нея те получиха първите си учебници по български език и книги от български поети и писатели.

Заместник-министърът разговаря с ректора проф. Махмуд Ак. Двамата обсъдиха възможността да бъде разкрита специалност "Български език и литература" в Катедрата по славянски филологии, като идеята се подкрепя от Факултет "Хуманитарни науки".

Беше постигната договорка в библиотеката на Истанбулския университет да бъде разкрита и българска секция с литературни произведения.

„Предложих още да се разширяват хоризонтите на сътрудничеството не само в областта на българистиката, културологията, историята, но и в научните изследвания. Това е област, в която можем да направим сериозни крачки напред“, заяви заместник-министър Сачева, цитирана от Дарик. Тя припомни, че Софийският университет наскоро спечели голям проект на Европейската комисия за разкриване на Център за анализ на големи данни.

„Това е изключително модерна територия, в която се пресичат много общи интереси, особено когато става въпрос за две съседни държави. Научните изследвания в областта на анализа на големи данни е от взаимен интерес“, посочи тя.

Препоръчани материали
OtSofia

Рейтинг : 1943

01.12 2019 в 12:40 2
+ 0
- 0
Тази снимка от кога е?
Toni2019

Рейтинг : 1811

01.12 2019 в 12:18 1
+ 0
- 0
А пък в български училища 6-ти клас учат устройство на джамиите.