Български инженери оценяват пораженията по сградите в Албания след земетресението

OFFNews 05 декември 2019 в 21:18 2356 0

Снимка Fox News

България изпрати днес 12 строителни инженери в Албания, за да помогнат при оценката на сградите, пострадали след земетресението.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред временно изпълняващия длъжността външен министър на Албания Гент Цакай, съобщиха от пресцентъра.

Двамата разговаряха в Братислава в рамките на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Екипът инженери пристигна в Тирана по молба на албанската страна, отправена от г-н Цакай по телефона пред министър Захариева в края на миналата седмица. Веднага след получаването на искането, вицепремиерът се свърза с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с тяхно съдействие Университетът по архитектура, строителство и геодезия излъчи 12 специалисти под ръководството на проф. д-р инж. Богомил Петров от Катедра “Строителни материали и изолации”.

В 6 ч. сутринта те отпътуваха от България с техника за определяне на вероятната якост на натиск на бетона, за сканиране на армировка и за ултразвукова диагностика на бетона, а към 17 ч. българско време екипът отпътува от Тирана за Дуръс.

Цакай благодари за незабавния отговор на България на призивите за помощ. „Реакцията ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този. По приблизителни първоначални оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив“, каза Гент Цакай.

Веднага след земетресението правителството ни отпусна и 200 000 лева финансова помощ за Албания от бюджета на МВнР.

По време на срещата с Гент Цакай днес министър Захариева потвърди последователната подкрепа на България за започването на преговори с Албания за членство в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови