Българските маски срещу коронавируса ще са с активен въглен, извлечен от кайсиеви костилки

Ирина Евгениева
10 март 2020 в 12:14 | 10505 |1

В произвежданите в България предпазните маски срещу коронавируса ще се използва активен въглен, извлечен от костилките на кайсии, стана ясно по време на днешното правителствено заседание. 

Разработили сме активен въглен, който е отпаден продукт от костилките на кайсии. Този активен въглен го тествахме за почистване на тежки диабетни рани и установихме силно абсорбираща способност на бактерии, а също така и на вируси, обясни проф. д-р Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН. 

Производството на медицински маски у нас е затруднено заради липса на активен въглен, посочи премиерът Борисов.

"Когато водихме преговорите (с производителите - б.р.), се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат", заяви Борисов.

Той обяви, че се надява от днес или утре да започне производството на български защитни облекла. Граничарите задържаха първия опит за спекула и контрабанда - за износ на 7500 маски. Границите максимум да се затегнат. Днес чакаме и защитните облекла от Турция", нареди премиерът.

Той обясни, че Турция ни праща маски и защитни облекла като жест на приятелство, защото в страната има забрана за износ на такива продукти.

"Няма смисъл от истерия. Прави всичко това, за да са максимално спокойни хората", каза Борисов.

Премиерът разпореди на министрите Емил Караниколов и Кирил Ананиев да договорят условията за производство на такъв тип маски.

Два български научни института ще разработват проекти за защитни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от вируси. 

Имаме разработки в различни институти, свързани с получаване на нови материали, които могат да помогнат в този кризисен момент с подобряване на качеството на българско производство на маски, заяви председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков обяви, че първата иновация е дело на фирма "Микра 21" и тя работи по нея от 4 години. Тя представлява минимолекула за обработка на коронавирус, като се касае не специално за COVID-19, а за всички проучени от науката щамове досега. Преди китайския вирус, те бяха 7. От лаборатории в Европа има положителни отзиви и до 2 месеца се очакват клинични изпитания, обясни Петков. 

Втората иновация е готова и представлява активен въглен, който може да се слага на маски за предпазване.

Министърът на образованието Красимир Велчев на свой ред обяви, че в детските градини, училищата и висшите учебни заведения ще се раздадат дезинфекциозни материали и препарати.

Началникът на Националния кризисен щаб за коронавируса генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски уточни, че съветът вече ще обявява два типа мерки - за зони с инфекция и зони без инфекция.

Няма нужда от прекалено крути мерки за зони без доказана инфекция - най-вече трябва да се спазва социалната дистанция, т.е. метър-метър и половина при общуване, обясни Мутафчийски.

Началникът на щаба подчерта, че децата са най-малко засегнати от коронавируса. В отговор Борисов реагира с "Радвам се, те са бъдещето".

Мутафчийски допълни, че е против полеви тестове за коронавирус, защото дават много фалшиви резултати - и положителни, и отрицателен. Затова било по-добре да се продължи с лабораторни тестове. Според него, световната практиката сочи, че са нужни поне шест часа, за да се установи дали някой е болен от коронавирус или не.

Сега испанският дава отрицателна, английският - положителна, и сега ние казваме съмнителна, защото единият тест така, другият - така, намеси се министър-председателят. 

"Не може ли да има уеднаквяване? Единият тест показва едно, другият друго", попита шеговито премиерът и даде пример: "Младен Маринов вика очаквам като преди години, вика, така чакахме с приятелката ми, сега - жена ми, теста за бременност. Така се бил притеснявал, както сега".

Препоръчани материали
NelSun

Рейтинг : 2037

10.03 2020 в 17:36 1
+ 0
- 0
А кога ще се продават тези маски, когато приключи кризата с коронавируса ли??? Щото при нас положението винаги е след дъжд качулка.