Българските олимпийци завоюваха злато, сребро и два бронза по химия в Париж

OFFNews 30 юли 2019 в 09:44 2273 0

Снимка СООПН

Българският отбор по химия завоюва златен, сребърен и два бронзови медала на 51-вата Международна олимпиада по химия в Париж, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Дванадесетокласникът от Езиковата гимназия "Пловдив" Евгени Стателов спечели златен медал, Камен Петров (XII клас) от НПМГ - София е със сребърен, единадесетокласникът от СМГ Дамян Францов и дванадесетокласникът от НПМГ са с бронзови медали.

Техните ръководители са доц. д-р Донка Николова Ташева и доц. д-р Пенка Василева Цанова.

Четиримата ни състезатели премериха сили с представителите на над 80 държави от цял свят в теоретична и практическа част, и двете по 5 часа.

Отборът ни се прибира днес в 14:05 ч. с полет от Париж.

Началото на международната състезателна химия е поставено преди повече от 50 г. в Чехословакия. Тазгодишното 51-во издание на олимпиадата се проведе във френската столица. В него участваха 80 държави. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. Тази година четиримата ни състезатели надскочиха успехите на миналогодишния отбор (през 2018 г. българският национален отбор донесе комплект злато, сребро и бронз). От 2013 г. насам българският отбор се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от фондация „Америка за България“. 

България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2018 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 893 медала - 167 златни, 308 сребърни, 418 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!