Банята в Банкя става СПА център

OFFNews 14 май 2015 в 13:45 5514 2

Минерланата баня в Банкя ще бъде дадена на концесия за 35 години, за да се изгради балнеоложки комплекс. Това реши Столичният общински съвет. 

"От няколко години търсим решение на въпросите как общината да се погрижи за собствеността на банята в Банкя, но и държавата трябва да направи същото", заяви кметът Йорданка Фандъкова, по чието предложение бе взето решението. Тя изрази надежда, че ще се намерят инвеститори, които да възстановят напълно историческия вид на сградата, строена преди повече от 100 години. Идеята е тя да бъде действаща, да се развива като балнеоцентър и да се изгради хотелски комплекс, басейни и сцена с двеста места за културни събития. 

Фандъкова подчерта, че спа-центърът ще може да се използва с направления от НЗОК и НОИ. В проекта се включва изграждането на подземен паркинг и топла връзка между хотела и сградата на минералната баня.

Йорданка Фандъкова, снимка: БГНЕС

Очакванията са Столичната община да получи приходи за 4 млн. лева, или тяхната равностойност в евро, за целия срок на концесията. До 15-ата година от сключването на договора трябва да започне плащането на концесионна такса от поне 200 хил. лева на година, но не по-малко от 3% от годишния оборот.

Съветниците от БСП се обявиха против решението и напуснаха залата на "Московска" 33 по време на гласуването. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови