Банкерката, пратила 1 млн. лв. на виртуалния си приятел: тиха, спокойна, податлива на манипулации

OFFNews 29 ноември 2019 в 09:29 10127 0

Проф. Калин Гайдаров

Тиха, спокойна и податлива на манипулации – така криминалният психолог проф. Калин Гайдаров описа в сутрешния блок на bTV банковата служителка от Варна, която беше арестувана за присвояването на близо 1 млн. лв. от сметки на клиенти. Парите служителката е пращала в продължение на три години на свой виртуален приятел от Монтана, когото никога не е срещала.

Парите са голямо изкушение и има много случаи, в които хората не могат да устоят, когато работят с големи суми, посочи психологът. Според задържаната, която е на 38 години, парите били пращани в колети до близък на приятеля ѝ, а причината била, че той имал финансови неуредици с лихвари. служителката първо пращала собствени средства, после спестяванията на родителите си, после изтеглени от семейството ѝ кредити и накрая стигнала до парите на клиентите.

„Виртуалният партньор може да съществува, общуването в мрежите е достатъчно пълноценно за специфична категория хора, които нямат достатъчно контакти в реалната среда”, посочи проф. Гайдаров. По думите му има хипотеза партньорът да е измислен герой, макар че по думите ѝ парите са пращани на мъж в Монтана. Той все още не е задържан.

Специалистът посочи, че възрастта на жена е ключова: тя е на 38 години и е необвързана. Това, според него, я прави податлива на манипулации от мъж.

Проф. Гайдаров коментира, че е недопустимо банката да не забележи източването три години. Предполага се, че за този период служителката е извършила около 50 тегления на средства от чужди сметки. Всеки път сумата е била различна, като е варирала между 5000 и 20 000 лв. От банката обаче подават сигнал в прокуратурата едва в началото на тази седмица.

„Днешното време е технологично, не бива да изключваме хипотезата, че случаят е реален. Това са важни аспекти от човешкия живот и ако нямаш изградена социална представа, ти можеш да си въобразяваш някакви неща, които са странни за обществото”, посочи криминалният психолог.

Проф. Гайдаров допусна още, че е възможно жената да е била изнудвана или манипулирана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови