Барневарн - грижа или ад за деца и родители в Норвегия

Невена Илиева 17 юли 2018 в 16:20 11010 3

Българката Цветелина Попова-Уланд все още няма контакт с децата си, които са отнети от Норвежката служба за закрила на детето Барневарн.

Тя сподели по време на пресконференция днес, че не само не може да вижда двете деца, но и няма право на телефонен разговор с тях, нито да им изпраща вещи по трети лица. 

10-годишният Андреас и сестра му - 11-годишната Селина, са отнети от Норвежката служба за защита на децата Барневарн, по мнение на Уланд, както и на редица адвокати - без достатъчно основателна причина. Сега Селина е в приемен дом, а братчето й- при своя баща. 

Когато пита представители на службите как се чувства дъщеря й при приемното семейство, й отговарят, че момичето е добре, но всъщност е трудно да се определи дали това е вярно, тъй като децата в приемни семейства се проверяват само 4 пъти в годината, заяви Уланд. Уверението, че Андреас е добре, пък е получено не от самия него, а от неговия баща. 

Цветелина Попова-Уланд, снимка: БТВ

Въпреки това Уланд сподели, че е получила дневник на своята дъщеря, в която тя описва тъгата си от раздялата със своята майка и описва положението си като "тежко и трудно детство". 

Сега българката е дала делото в апелативен съд за преразглеждане, но все още няма яснота кога ще бъде датата на процеса, нито дали ще види децата си до тогава. Тя съобщи, че българският консул в Осло е поискал да се види с децата, но все още не му е дадено разрешение от властите.

Други родители от България, които живеят или са пребивавали в Норвегия, също споделиха опита си досега с Барневарн.

Според тях службата няма ясни критерии за извеждане на дете от семейството, нито дава отчетност на държавата.

Медиите в северната страна пък са пълни със статии, в които норвежки родители се оплакват от тормоз от страна на служителите на службата, заяви Димитър Желев - преподавател в училище по изкуствата в Норвегия.

"От това страдат и норвежци. Юристи и социолози, психолози разследват тази организация и не проумяват защо тя съществува", каза той.

Желев разказа за случаи, в които семейства са тормозени с проверки от службите с години, при това за незначителни неща или анонимни сигнали. 

Страх от действията на службата са върнали Надежда Петкова в България след седем години в Норвегия. Тя сподели, че Барневарн се е превърнала в инструмент за заплахи, а тя самата е била заплашена със службата от свои съседи, които ѝ дължат пари. Тя и семейството ѝ обаче успяват да изведат децата в България бързо, за да не споделят съдбата на Селина и нейния брат.

"Те могат да ти вземат детето, защото например е с неизмити зъби", казва Петкова.

Според други българи в Норвегия големият размер на сумата, която държавата отпуска на приемните семейства (около 3000 евро на дете) е причина в страната да се създават лобита, които подкрепят работата на Барневарн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6020

3

HV1337

17.07 2018 в 19:57

Бати наглостта - емигрираш и си недоволен :) Ми ела си в България.

11671

2

безпартийна

17.07 2018 в 19:11

Има нещо гнило в ... Норвегия. Твърде много вече стават случаите на отнети деца заради доноси на съседи или учители. Случаят на Андерш Брейвик явно не е научил на нищо държавната служба Барневарн относно откъсването на децата от родителите им. За съжаление, Норвегия не е в ЕС, и от там не може да се очаква помощ. Единственият съвет, който мога да дам е, зарежете "подредената" Норвегия и се върнете с децата си в България. Да, стандартът ви на живот ще спадне, но ще имате децата си. Друго трябва ли ви?

6000

1

котаракът Еркюл

17.07 2018 в 17:03

Недоумение,което ще създаде още Андреш Брайвек/овци. Някои ще кажат,че Норвегия е най-подредената страна,красива,демократична и пр.,блажени веруищите,но винаги зад една такава красота и подреденост има нещо също толкова добре направено гнило.