Барометър България: 60% от българите са оптимисти за живота си през новата година

OFFNews 21 декември 2018 в 11:39 2846 1

60,2% от българите са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри. 20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши.

Това сочи проучване на „Барометър България“, проведено в периода 12-19 декември, сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю.

В изследването се констатира, че "високият процент на българите, които очакват подобрение в личен план, най-вероятно кореспондира със заявката на управляващите в страната за продължаващ и догодина икономически растеж, балансирана вътрешна политика – със стабилни реформи и без резки ходове, ниска безработица".

Отиващата си 2018 година беше емоционална и наситена със събития, като българите ясно открояват и позитивните сред тях. За 51,2% анкетираните най-значимото събитие си остава българското европредседателство.

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности, като 43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция. 38,7% от анкетираните пък посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите. Според 14,8% от респондентите законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

Обществено-политическият живот през следващата година ще вълнува българите, като 38,2% от анкетираните заявяват, че ще следят с интерес кампанията и резултатите от предстоящите местни избори, а 36,1% се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019 г. 25,7% пък се вълнуват от международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си, е развитието на конфликта между Украйна и Русия - 32,2% от анкетираните. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на 31,3%.

Брекзит – както заради влиянието, което би имал върху ЕС и България в частност, така и заради значимия брой на български емигранти на острова, е събитие, което представлява интерес за 25,5% от участниците в анкетата. Оказва се, че и политическите събития в държавите от ЕС вълнуват анкетираните, като 16,8% посочват, че ще следят новините, свързани с оттеглянето на Ангела Меркел.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, а почти толкова голям и делът на тези, които желаят повишаване на доходите – 57,7%. 43,9 на сто поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Малък е и делът на тези, които нямат очаквания спрямо новата година или очакванията им са по-скоро негативни. Това са 4,6% от анкетираните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови