Басейните в бившата Централна баня стават зали за изкуство

OFFNews 02 ноември 2018 в 14:28 2223 0

Басейните в бившата Централна баня в София ще станат зали за кино, изложби, музика и други културни и обществени събития. Два вътрешни двора пък ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. 

Това казаха днес на представянето на идейния проект заместник-кметът на София Тодор Чобанов и
арх. Станислав Константинов, цитирани от БТА. Женският басейн става музикална зала с около 150 места, а мъжкият - театрална, с близо 250 места, при разширяването на Музея на София.

В подземието на сградата има геотермалната станция, с нея се отоплява завършената вече част от музея. Използва се половината от дебита на минералната вода, с останалите 6 л/сек. ще се топли новата част след реставрирането. 

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лв. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - изложбената площ ще се удвои, предвижда проектът.

Докладът е внесен в Столичния общински съвет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови