Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бедстващите коне в Осоговската очакват био сертификат

Богомила Стоянова 02 април 2018 в 14:16 5885 0

Бедстващите коне на Петър Пищалов в Осоговската планина, както и останалите животни на същия стопанин, се намират в процес на био сертифициране, показа проверка на OFFNews.

Предстои сертификати за био отглеждане да получат конете, кравите, овцете и козите, отглеждани от Пищалов.

Собственикът има издаден сертификат със серт. N: 2-02108-2017 от Австрия Био Гаранти ГмбХ (АТ-BIO-301), представлявана в България от Австрия Био Гаранти Клон България (BG-BIO-16). Документът се издава за отглеждане на изброените видове като конвенционален продукт от паралелно производство. С други думи - че животните са в период на преминаване от конвенционално към био производство.

Този факт повдига още въпроси около финансирането на стопанина, заради чиято безотговорност много от животните намериха смъртта си. Както стана ясно, той е получавал европейски субсидии за измиращите коне, кадри на които силно разгневиха обществеността. От една страна, именно в периода на преход между конвенционално и био отглеждане субсидиите са най-високи. От друга страна, био сертифицираните продукти и тези в преход от конвенционално към биологично отглеждане са под засилен контрол и проверки. Toва допълнително подсилва въпроса как се е стигнало до този трагичен развой. В допълнение към това, био фермерите са длъжни да водят дневник, описващ всеки един процес и дейност с декларираните от тях животни, земи и растителни култури.

Граждани вече са подали жалба до управата на Австрия Био Гаранти ГмбХ във връзка със случая. 

Субсидията за говеда, отглеждани за мляко, е 230 евро на животио. Именно като такива са сертифицирани кравите на Пищалов (това е записано в Наредба номер 4 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 11 „Биологично земеделие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014–2020 г.).

За дребни преживни животни като овце и кози се отпускат 122 евро на животно.

По данни на кмета на Кюстендил Петър Паунов Пищалов е регистрирал 100 говеда и 85 овце за сезон 2017/2018. Това прави 23 000 евро субсидии за говедата и 10 370 евро за овцете. За следващия сезон 2018/2019 декларираните говеда са вече 109, а овцете – 285. Според данни на местни хора преди настъпването на зимата той е имал около 100 крави.

От същия био сертификат се разбира, че за реколта 2016 Пищалов е декларирал 90 440 кг събрано сено от конвенционално производство. Макар сертификатът да е валиден до 31.01.2018, в него няма информация за сенодобива през земеделската 2017 г. По-нов сертфикат на страницата на Министерство на здравеопазването и храните засега липсва. Ако добивът е останал в същите количества, т.е. над 90 тона, той би стигнал за стотина едри животни за период от три месеца при средна консумация 10 кг сено на ден от крава. Отново по данни на местни, тази есен във фермата са докарани едва няколко бали сено, оставени навън да изгният, видими и до днес. Докаран е и фураж, включително био сертифицирани смески, които явно не са били достатъчни, за да се стигне до днешната ситуация.

Пищалов декларира още продукция от биологично сертифицирани кошери, подпомагани с 20 евро на кошер, както и сливи, ябълки и череши от конвенционално производство.

Съселяните му се учудват от данните в сертификата: 15 400 кг ябълки, още толкова сливи и 3000 кг череши. Според тях Пищалов би трябвало да има и овошки и на друго място, понеже досега не са го виждали да се занимава с добив на плодове. Освен това, по думите им плодните масиви на Буново са унищожавани системно от пуснатите на свобода сред тях стада коне и крави. „За всичките тези животни се грижеше един единствен пастир, но и той избяга поради лошите условия“, разказват местните. Спомнят си, че положението във и около фермата не е било много по-различно, отколкото преди случаят да нашуми. Периодично са умирали животни, които са захвърляни някъде из долината да се разлагат, имало безразборно сечене на гората, заграждане на основен път в долината, по който се движат коли с електрически пастир, канализация, изливаща се директно в реката, бунище с останки от животни пред сами къщата му, отсичане на две вековни тополи извън пределите на имота на Пищалов и т.н.

Жалби и оплаквания е имало, но резултати досега – не.

Хората разказват още, че били добронамерени към Пищалов, когато пристигнал в селото им. По принцип една ферма с подобни размери и субсидиране се очаква да донесе подем за региона и работа за хората. Затова апелират слчуаят да не се потулва, да се направят всички необходими проверки и да се реши в полза на справедливостта и закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!