Без наръч документи при записване в ново училище, лист хартия ще е достатъчен

Учителите вече няма да задържат класните и контролните работи - ще ги връщат, за да ги видят и родителите

Александра Маркарян 16 август 2018 в 13:03 8392 0

Един лист хартия ще е достатъчен за кандидатстване на учениците след четвърти и след седми клас. Вече няма да се подават копия от куп документи, а ще е достатъчно само попълването на заявление.

Това предвиждат промени в Наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образованието на МОН, които бяха публикувани снощи за обществено обсъждане.

Например седмокласниците няма да трябва да доказват, че са завършили седми клас с копие от свидетелството си за основно образование. Директорите на изпращащото и приемащото училище ще обменят тази документация по служебен път.

Същото ще е валидно и при преместване на ученик от едно в друго училище. Родителят ще подава само заявление в новото школò, а оттам нататък двамата директори ще се информират по служебен път. Служебно ще бъде изпращано и удостоверението за преместване. Родителят няма да има друг ангажимент, освен подаването на заявление - в края на процеса по преместването той само ще бъде информиран за резултата от съответния директор.

Друга промяна в същата наредба предвижда децата, чиито братя и сестри са ученици в дадено училище и са на възраст до 12 години, ще се разпределят в първа група независимо от адреса, на който са регистрирани.

Следваща промяна разрешава на успешно завършилите в чужбина клас, съответстващ на българските четвърти или седми, да може да кандидатства за прием тук наравно с децата в България по държавния план-прием в училищата с прием след четвърти клас (най-често това са математически училища или по изкуства) и в гимназиите с прием след седми клас. За бала ще се вземат съответните оценки от документа за завършения клас. Те трябва да заявят желанието си за участие в съответното Регионално управление на образованието до 10 януари на годината на кандидатстване.

Описан е и редът за видеонаблюдение по време на националните външни оценявания - след четвърти и седми клас, както и на матурите.

При провеждането на НВО може да се извършва видеоконтрол, а достъп до кадрите ще имат длъжностни лица, определени съответно със заповед на министъра на образованието, на началника на регионалното управление на образованието и директора.

Във всяко училище с включени за изпитите камери ще има табели, които ще съобщават за видео наблюдението.

Техническите средства и инфраструктурата ще осигурява училищният директор, който ще предоставя и онлайн достъп до защитен канал до хората с право на достъп до записите.

След края на изпитите записите ще се пазят в електронно видеохранилище при спазване на изискванията за защита на личните данни. Те ще се съхраняват до два месеца след провеждането на НВО, а после ще се унищожават автоматично.

Променя се още една наредба - №11 за оценяването. Премахва се изискването за съхранение на класните и контролните работи от учителя. Те ще се връщат на ученика с цел обратна връзка към родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови