Без военен парад за Гергьовден, но с парашутисти и самолети

OFFNews 28 април 2020 в 20:03 2620 0

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса не разреши провеждането на традиционния военен парад на Гергьовден за празника на българската армия Премиерът Бойко Борисов съобщи, че празникът може да бъде отбелязан само от авиацията и парашутисти.

"Парад не може да има! Как ще има парад за 6 май? Къде ще стоят хората? Това, което с министър Каракачанов и сутринта говорихме, е само за парашутните войски и авиацията - да направят едно движение. Все пак да си честваме празника", каза Бойко Борисов, след като бе изслушан в парламента. Те в Русия махнаха парада, където по време на Втората световна война е имало парад. А и виждате, още продължаваме да не ползваме армията", добави Борисов.

Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че предвид епидемията провеждането на събитието е невъзможно. "Парад не може да се проведе по обективни причини – хората са от различни краища в страната и събирането им е невъзможно, а и подготовката на парад по принцип трае около месец", каза Мутафчийски. "По този въпрос не сме имали абсолютно никакви разногласия с Министерство на отбраната", допълни той.

Мутафчийски обясни, че е имало идеи да се събират блокове от курсанти от военните училища, които да проведат строй във Велико Търново, но това също не е удачно, тъй като студентите са от различни краища на страната. В рамките на самите военни училища обаче празникът ще бъде отбелязан.

"Българската армия има какво да покаже по телевизионни предавания за своите успехи, включително и ВМА, така че нетрадиционно ще бъде отбелязването на 6 май, но в никакъв случай няма да има парад", каза ген. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови