Бездомните кучета в София намалели, осиновяванията се увеличават

Йоанна Димитрова 07 март 2017 в 14:19 4017 1

Размножаването на безпризорни кучета е намаляло със 75%, заяви директорът на столичното дружество „Екоравновесие“ Веселин Асенов при отчет на дейността. Той обясни, че екипите на дружеството са покрили района на цяла София и околните села, като са кастрирали, обезпаразитили и маркирали голяма част от кучетата.

Според Асенов основната причина за броя безпризорни животни остава изхвърлянето на домашни животни и кутрета. Районът, в който се изоставят най-много домашни любимци, е Нови Искър заради Околовръстното шосе и лесния достъп до квартала.

Въпреки че "Екоравновесие" агитира собствениците на животни, които не могат или не искат да се грижат за тя,х да ги предоставят на дружеството, хората продължават да ги пускат на улицата.

„Предлагаме безплатно чипиране на дворни и домашни кучета. То е обвързано с кастрация, която също не се заплаща. Така намаляваме евентуална нежелана популация и изхвърляне на кученца“, обясни Асенов.

"Екоравновесие" продължаваме работа и в ромските махали. 160 кучета са кастрирани в квартал "Факултета" и са върнати на стопаните.

Междувременно директорът на дружеството отчете, че е приключил първият етап от ремонта на приюта в Сеславци. Сменена е елекроинсталацията, базата е санирана. "Надяваме се, че до септември тази година ремонтът ще приключи. Там ще се настаняват майки с малки кученца или изоставени кутрета, като е предназначен за около 70 кучета“, поясни Асенов.

Добрата новина е, че осиновяването на изоставени кучета се увеличава. За 2016 г. са осиновени 170 кучета, а от началото на тази година – 70. Осиновените са основно от приюта в Долни Богров. 32 кучета са изоставени от стопаните в "Екоравновесие", като предприятието е поело грижата за тях. Основно са изоставени бойни породи кучета- питбули и ротвайлери. 10 питбула са настанени в приют.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21272

1

Гароне

07.03 2017 в 14:40

„Предлагаме безплатно чипиране на дворни и домашни кучета. То е обвързано с кастрация, която също не се заплаща. Така намаляваме евентуална нежелана популация и изхвърляне на кученца“, преди няколко години, когато трябваше да кастрираме и чипираме нашичкия, им се обадих да попитам, какво точно предлагат и се оказа, че сега нямали възможност, да съм се обадел след няколко месеца(три или четири, не помня), да проверя дали ще има възножност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!