Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Безплатен вход в астрономическата обсерватория на Софийския университет

OFFNews 21 април 2018 в 00:02 4348 1

На 21 и 28 април от 16 до 22 ч. Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Борисовата градина ще бъде със свободен вход и с разнообразна програма от кратки лекции на достъпен език и възможност за наблюдения на Слънцето и Луната при ясно небе, съобщиха от СУ.

Първото събитие е по случай пролетния Световен ден на астрономията. Програмата на 21 април включва кратки лекции на астрономическа тематика, представени от студенти и докторанти в катедра „Астрономия“.

Ганчо Ганчев, докторант в катедрата, ще изнесе лекция на тема „Слънчеви и Лунни затъмнения“, а Иван Радев, студент-магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията" – на тема „Датиране на Земята“.

За екзопланетите ще говори Християн Михайлов, студент-бакалавър по „Астрофизика, метеорология и геофизика“, а отговор на въпроса „Какво може да научим от звездните купове?“ ще даде Калина Стоименова, студент-бакалавър по „Астрофизика, метеорология и геофизика“.

Любителска астроспектроскопия ще представи Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, а Пламена Петрова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“, ще говори за пулсари.

Загадките на високите енергии във Вселената ще се опита да разкрие Милен Минев, докторант в Катедра „Астрономия“.

На 28 април е Денят на отворените врати на Физическия факултет на СУ. Лекционната програма в обсерваторията ще се реализира от екипите на катедрите „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“.

Част от темите, които ще бъдат представени от студенти и преподаватели от двете катедри, са: "История на морската навигация"; "Планетата Юпитер"; "Активни галактични ядра"; "Геофизика на Марс – дни преди старта на мисията InSight"; "Как изучаваме океана от Космоса?"; "Земетресения и цунами"; "Фини прахови частици в Земната атмосфера". Предвидена е и демонстрация на метеорологични уреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

21.04 2018 в 01:02

О, вярно идете, това не е днешен свръхтелескоп, но е много интересно място! Даже за физици, които знаят всичко! Или почти всичко:) А за децата със сигурност е главозамайващо!
Сега сигурно е още по-интересно, не помня от кога не съм бил там. За последно на една клатеща се маса, през целия двор, там ядохме агне. Ма вече не помня защо. Май беше като заработи "Рожен". Не телескопът на връх Рожен, а на станцията. Така се казваше и първият орбитален телескоп на човечеството. Българска работа. Обективът беше на Цайс, ГДР, матрицата от Ботевград, останалата електроника - от един куп български институти. Но български.
 
X

Подкастът на OFFNews