Безплатни прегледи в Александровска на хора със сърдечни проблеми от днес

OFFNews 17 юни 2019 в 07:40 2420 0

От днес до 21 юни пациенти със сърдечно-съдови проблеми могат да преминат безплатни прегледи в "Александровска" болница в София.

Кампанията е организирана от лечебното заведение и Портал на пациента. Прегледите ще се извършват от 8 до 16 часа. Не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.

Информационната кампания за профилактика на внезапната сърдечна смърт (ВСС) „За всеки един удар на сърцето“ стартира миналата година и продължава сега.

От прегледите могат да се възползват и пациенти с ритъмни нарушения, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство. На специален щанд студенти - медици ще раздават информационни материали за риска и превенцията на сърдечно-съдовите инциденти. 

Информационната кампания „За всеки един удар на сърцето“ се провежда поради тревожния факт, че над 70 000 българи годишно умират от сърдечно-съдови заболявания. 70% от фаталните инциденти са причинени от внезапна сърдечна смърт (ВВС). По този показател България е на първо място в Европейския съюз. Общо случаите на знакови заболявания на съвремието ни като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт (ВВС). Затова този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света.

До 40% от пациентите в риск от ВСС могат да бъдат спасени, ако навреме им бъде поставен имплантируем кардиовертер дефибрилатор, който разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост, включително и ако то спре. В момента устройствата се поставят с частично финансиране от Здравната каса на част от пациентите, които вече са преживели внезапна сърдечна смърт, за да се предотврати повторен инцидент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови