Безплатни учебници за всички ученици до XII клас от 2024 година

Александра Маркарян 27 януари 2023 в 17:29 1540 0

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Безплатното осигуряване на учебниците за учениците до 12. клас бе прието от Народното събрание по предложение на БСП. На снимката: лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Учениците във всички класове - от първи до дванадесети - ще получават безплатно учебници от учебната 2024/2025 година, реши днес Народното събрание с окончателното, второ приемане в пленарна зала на изменения в Закона за предучилищното и училищното образование.

Сега са безплатни учебниците до 7. клас включително.

Включването и на останалите бе предложено от БСП.

Отложеното влизане в сила бе прието по искане на председателя на комисията по образование към Народното събрание Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) - бивш министър на образованието, по професия финансист. Причината е, че сега, при липсата на бюджет за 2023 година, не е осигурено необходимото финансиране. (Честата смяна на властта у нас осуети приемането на такъв за 2023 г., затова се изпълнява миналогодишният.) Според него годишно ще са нужди около 20 млн. лева, или около 60 млн. за три години.

Безплатни ще са учебниците по общообразователните предмети, но не и тези по профилираната и професионалната подготовка. Предложи го Вълчев, залата го прие, а впоследствие той разясни мотивите си:

"Причината това право засега да не обхване предмети от профилираната и професионалната подготовка е, че по голям част от тях все още няма изготвени учебници. Затова в Комисията по образование и наука апелирахме и ще подкрепяме продължаване и разширяване на Национална програма „Учебници, учебни комплекти и учебни помагала“, която финансира разработването на учебници по тези дисциплини от учителски колективи".

По предложение на Мукаддес Налбант (ДПС) депутатите одобриха безплатни да са и тези по религия, хореография и майчин език, както и по специалните предмети за учениците със сензорни увреждания.

Очаква се от безплатните учебници да се възползват около 300 хил. ученици.

Регламентирано беше и правото за безплатен достъп до електронно-четими учебници за гимназистите, каквито има за учениците от 1-ви до 7-ми клас.

Безплатните учебници за всички класове бяха част от коалиционното споразумение между бившите управляващи от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП. То трябваше да е факт от лятото на миналата година.

Помагалата няма да са безплатни за учениците, както досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови