Безсмъртният полк марширува в София, поднесе цветя пред Паметника на Съветската армия (видео и снимки)

Мартин Георгиев 09 май 2018 в 12:57 8995 7

Снимка Мартин Георгиев

За поредна година на 9 май в София се проведе шествие на Безсмъртния полк по случай Деня на победата на СССР във Втората световна война.

Маршът започна в 9 часа от паметника на Незнайния воин. Продължи до Народното събрание, след което премина покрай Софийския университет и завърши пред Паметника на Съветската армия.

Участниците в шествието бяха окичени с Георгиевски ленти. Те развяваха руски, съветски и български знамена и носеха портрети на загинали във войната близки. 

Пред паметника реч изнесоха посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, както и председателят на БСП - София Калоян Паргов.

„Днес русофобските кръгове всекидневно клеветят Русия. Те се опитват да натрапят на България „нов цивилизационен избор”, който цели да ни откъсне от дълбоките исторически и културни корени, които ни свързват. Тези кръгове са видимо малцинство у нас, но разполагайки с лостовете на манипулацията, извършват безнаказано провокации и поощряват набезите над паметниците на Съветската армия в София и на Альоша в Пловдив. Народът ни обаче има памет. Ето защо мнозинството българи, въпреки оказвания натиск, неотдавна заявиха недвусмислено, че симпатизират на Русия и руснаците, че са за приятелски българо-руски отношения в политиката, икономиката и духовната област, развивани върху равноправна основа“, заяви Паргов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутатите от левицата Таско Ерменков, Георги Свиленски и Славчо Велков поднесоха венец пред Паметника на Съветската армия. Стигна се до сблъсък между Велков и репортера на телевизия Алфа, които бяха разтървани от полицията.

В организирането на Безсмъртния полк тази година се включиха Координационеният съвет на руските съотечественици в България, Федерация "Съюз на съотечествениците", Българскиият антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните на България, Национално движение "Русофили", Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация "Устойчиво развитие за България", Сдружение "Александър Невски", Съюзът на българските журналисти, Форум "България-Русия", Национално сдружение" заедно с Русия", Движение "Че Гевара" - България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

8

XR4

10.05 2018 в 03:23

Модерацията явно работи-това е добре.Само не ми стана ясно, защо просто не цензурирахте последното изречение?
По темата-какъв полк? Я има батальон, я не(слава богу)!

23293

6

Стефан

09.05 2018 в 23:24

Съюзници ли? Против кого?

11568

4

PetarD

09.05 2018 в 21:48

@Azarael, интересно ми стъпвал ли си някога в матушка ти?
@spirit оригиналът, все си мисля, че се биха СССР и Германия, които бяха съюзници преди това.

6109

1

Azarael

09.05 2018 в 13:59

Това положително събитие в тези настъпили мрачни времена
на реваншизъм и противопоставяне от страна на най-военолюбивите
и ретроградни сили във Вашингтон,Лондон и Брюксел е светъл лъч,
че и в нашата страна с "ограничен суверинитет" в рамките на НАТО
и Европейския съюз има хора които почитат ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА !
И същите не се влияят от антисъветската пропаганда у нас,
която се издигна вече в ранг на . . .национална политика!