Бюджетът на София 2019: 8 метростанции, 15 нови детски градини, ремонтите продължават

OFFNews 07 декември 2018 в 13:33 3585 0

Проектобюджетът на София за догодина е 1,586 млрд. лв. Той обаче не е предизборен и това се доказва от факта, че е само с 30 млн. по-щедър от този за 2018 година.

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов представи проекта за бюджет на София за 2019. 

Детски градини и училища

68 млн. лв. са предвидени в бюджета за образование. От тях 19 млн. лв. са за реконструкция и изграждане на 15 детски градини в кварталите "Манастирски ливади - изток", "Кръстова вада", "Курило", Студентски град, "Овча
купел", "Горна баня" и "Подуяне". Разширения се предвиждат за детски градини в "Красно село", "Павлово", "Княжево", "Люлин" и "Изгрев". Други 9  млн. лв. са за изграждане на физкултурни салони и пристройки към 12 училища. 

Ремонти на улици и булеварди 

Над 51 млн. лв. ще са инвестициите в ремонти на улици и булеварди. Планират се 15 големи обекта -
булевардите "Монтевидео", "Т. Каблешков", "България", "Президент Линкълн", Скобелев" и тунела при
НДК, изграждане на връзките със Северна скоростна тангента, улиците "Ф. Кутев", "Първа българска
армия", "Народно хоро", "Житница", "Атанас Узунов", "Николай Коперник" и др. 38 млн. лв. се предвиждат за
ремонт и поддръжка на квартални улици.

Със 17,6 млн. лв. ще се ремонтират трамвайните трасета по бул. "Цар Борис III" и по ул. "Каменоделска". 4,5 млн. лв. ще се инвестират в улично осветление. Фандъкова очаква и Агенция "Пътна инфраструктура" да започне разширението на Околовръстния път от "Младост" до магистрала "Тракия".

Третия лъч на метрото

Първите 8 станции от третата линия на метрото ще бъдат пуснати догодина. Първият етап включво станциите от "Красно село" до Попа, вторият - до бул. "Владимир Вазов". През 2020 г. ще бъдат готови и последните 4 метростанции - до "Овча купел" и "Горна баня". Общо 550 млн. лв. се предвиждат за транспорт и транспортна инфраструктура, като голяма част от тях са именно за новата линия на метрото. 

Над 133 млн. лв. ще бъдат инвестирани в доставка на нови автобуси и трамваи за градския транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews