Бивш директор на ''Пирогов'': Изключвам техническа причина за инцидента

Досъдебното производство е за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност

OFFNews 27 ноември 2019 в 15:24 2437 0

Снимка Архив

Доц. Спас Спасков, бивш директор на „Пирогов“, изключва техническа причина за инцидента в спешната болница. Това съобщи специалистът пред БНР.

По думите му системата е централизирана и се проверява ежедневно. Обслужва се от отделен персонал. Според него не е възможно да е имало некачествено извършване на проверката, тъй като хората, които осъществяват тази дейност, са под контрола на лекарите в отделенията. Контролът и дейността са разделени и това позволява проверката да бъде извършвана качествено“, каза той.

Бившият директор на болницата за спешна помощ подчерта, че системата се обновява непрекъснато и при най-малък проблем се сменят вентилите:

„Ако има изтичане, то не е от системата, а може да е от маска, тъй като маските не са от типа затворена система. Когато тя се отмести от лицето на пациента, насищането с кислород в помещенията е възможно, не е изключение. В случая се е стигнало до някакъв предел, който е в повече от допустимото. Това няма как да се индикира“.

По думите на доц. Спасков такъв инцидент може да стане на много места. Според него е необходим задълбочен анализ на данните, които ще дадат специалистите от противопожарната служба. Възможно е този инцидент да инициира създаването на нови правила за този тип системи.

По-рано от Софийска градска прокуратура съобщиха, че е образувано наказателно производство за установяване на причините предизвикали инцидента и смъртта на двама пациенти.

Досъдебното производство е за причиняване на смърт на повече от едно лице, поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност или престъпление по чл. 123 ал. 3 от НК.

След възникване на инцидента незабавно са били предприети процесуално-следствени действия, от екипи ръководени от СГП. По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването се провежда от следователи на Национална следствена служба, които към момента извършват оглед на местопроизшествието с участието на вещи лица и експерти по пожарна безопасност. Разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови