Бившият служебен премиер Георги Близнашки става доктор на науките

OFFNews 21 май 2019 в 13:39 5963 0

Проф. Георги Близнашки

Служебният министър-председател на България проф. д-р Георги Близнашки (август-ноември 2014) ще защитава научната степен "доктор на науките" във Варненския свободен университет с труда си "Общо учение за конституцията", съобщиха от висшето училище.

Научното жури ще се проведе на 22 май в университета. Тогава ще бъде представен и дисертационният му труд.

Ако степента бъде присъдена, проф. Близнашки ще е първият български доктор на науките в областта на конституционното право.

Той избрал ВСУ, защото основните идеи на дисертацията се зародили в хода на лекционния му курс по учение за държавата, който чете във ВСУ от 2000 г.

"Общо учение за конституцията" е най-значимото произведение на проф. Близнашки и венец в досегашното му научно творчество в полза на конституционализма", пишат от университета, като цитират членове на научното жури, сред които са проф. д-р Емил Константинов, проф. д-р Емилия Друмева, проф. д-р Мария Славова, проф. д-р Валери Димитров, проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев, проф. д.ю.н. Димитър Радев Радев и доц. д-р Бойка Чернева.

На 1105 страници проф. д-р Близнашки изследва еволюцията на конституционализма, учредителната власт на народа, същността на конституцията. Особено място е отделено на политическото и юридическото върховенството на конституцията, както и гаранциите за неговото спазване. На финала на дисертационния труд, проф. Близнашки отделя внимание на конституционната идентичност и конституционния патриотизъм. „Дисертационният труд допринася за увеличаване престижа на българската наука и за издигане на нивото на научните изследвания в България", пише юристът и парламентарист проф. д-р Емилия Друмева.

„Предложенията на проф. Близнашки ще подпомогнат усъвръшенстването на конституционното законодателство, философията на правото и развитието на съдебната практика, а становищата му ще допринесат за развитие на научната дискусия за бъдещето на българската държава и световната правна среда", пише в рецензията си проф. д-р Мария Славова от Юридически факултет на Софийския университет.

„Проф. Георги Близнашки е представил изключителен по своите качества и приноси дисертационен труд, който променя сериозно „ландшафта" на конституционноправната наука в България", смята проф. д-р Валери Димитров.

Георги Близнашки е професор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Преподава конституционно право на Република България, европейско конституционно право, общинско право и нормотворчество. Бил е бил гост-професор в Casa College, Nikosia, Cyprus. Специализирал е във Великобритания, Русия и САЩ. Той е депутат, наблюдател и член на Европейския парламент. В периода 6 август – 7 ноември 2014 година е служебен министър-председател на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови