Бизнесът от Графа: Джи Пи Груп може ли да плаща 300 дни на хора, които не работят

Работниците пият бира от сутринта, а ние фалираме, обявиха търговци и поискаха 8 наема компенсация

Юлиана Ончева 10 ноември 2018 в 07:01 11479 1

Може ли изпълнителят на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев" Джи Пи Груп да плаща 300 дни на работници, които не работят? 

Този въпрос зададе към представителя на строителната фирма собственик на магазин на Графа на бурна среща между бизнеса, общински съветници, зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев и проектантите от А.Д.А. Срокът за изпълнение на проекта е 300 дни, ние сме работили 123 досега, обясни преди това Георги Гигов от Джи Пи Груп, като уточни, че обектът е разделен на 11 подзони. По 8 и 9 не се работи, стана ясно от думите му. 

Защо, след като има подзони, сте заградили всичко, бе една от основните причини за недоволството на търговците. И още - работниците пият бира и се мотаят зад огражденията, не работят в събота и неделя, а ние сме пред фалит. Николай Йорданов, собственик на пицария Мама мия предложи да се  създаде трета смяна с работно време от 17 до 22 часа, за да се съкрати срокът на ремонта. Той поиска и изнесен офис в района на строителните дейности, в който човек от Столична община - с каска и работно облекло, да отговаря компетентно на всички въпроси на засегнатите представители на бизнеса. Йорданов алармира и, че химическата тоалетна, поставена на Графа и "Шишман" не се почиства редовно и освен неудобствата от строителните дейност, се сблъскват и с нетърпима миризма. 

Основният проблем за хората е да се намери начин да бъдат компенсирани за загубите, които търпят, обясни Йорданов. В края на срещата стана ясно, че представителите на бизнеса искат да им бъдат платени 8 наема от старта на ремонта до края му, което ще бъде достатъчна компенсация според тях. Сред предложенията бе и вариантът да бъдат освободени от такса за платена зона за паркиране, да получат рекламни площи безплатно и др. 

Диана Дамянова от "Мекица и кафе" - бивш зам.-председател на КНСБ, създател на пи ар агенция и шеф на отдела за връзки с обществеността на "ЛУКойл-България", заплаши с колективен иск за пропуснати ползи, който, ако от Столична община не изпълни доброволно, отива в съда. 

Търговците сезираха строители и общинари и за проблем с плоскостите, поставени за преминаване по разкопаните тротоари, които обаче се доста хлъзгави, а при дъжд се превръщат в пързалки. Няколко души са пострадали, даже едно куче си заклещило крачето, стана ясно на срещата. 

До седем дни тези плоскости ще бъдат заменени с други, обещаха от Джи Пи Груп. 

Представителите на бизнеса не получиха категоричен отговор на въпроса си кога ще свърши ремонта на Графа. Неофициално Николай Стойнев съобщи след края на срещата, че стремежът е дейностите да приключат до края на декември. Трамваят ще бъде пуснат до края на този месец, съобщи зам.-кметът Евгени Крусев. 

Стойнев обяви специалният телефон за сигнали за нередности при ремонта - 02/987 79 25 ще работи от понеделник в работни дни от 9,30 до 17,30 часа. Сигнали могат да се подават и на remontisofia@investsofia

Кметът на район "Средец" Мария Ачкова не присъства на срещата. Вместо нея в американския център на Столична библиотека бе заместник-кметът Любомир Ковачев, но той не взе отношение по проблемите на бизнеса. Освен общински съветници от ГЕРБ, сред които и доста председатели на комисии в СОС, на срещата бяха и Стефан Марков от РБ и Марта Георгива от ДСБ. 

Имаше и викове "Оставка", както и практични изказвания от типа "Ако някой си отиде, ще стане по-зле, дайте да решаваме проблемите". 

Представителите на фирмите се включиха в списък, в който оставиха и имейлите си, за да получат лично отговори на поставените от тях конкретни въпроси в срок от 10 дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

3

дони

12.11 2018 в 00:03

Да се компенсират търговците, които до месец ще разполагат с прекрасна зона, в която да въртят бизнеса си! Това е нечувано! По "Граф Игнатиев" са правени само козметични ремонти със смяна на настилката, никога до сега не е подменяна инфраструктурата. Как е възможно такова безобразие, такава наглост и такова нахалство. Когато се правеше такъв ремонт по бул. "Васил Левски" всеки ден бяхме без студена вода, топла нямахме през цялото време на ремонта. Да не говорим за прахта, мърсотията, за изсечените дървета и т.н. Само че това беше по времето на социализма и никой не смееше да гъкне! А сега всеки си приказва каквото му скимне!!!