Близо 200 организации подкрепиха Истанбулската конвенция

OFFNews 18 януари 2018 в 18:40 5255 9

Близо 200 организации се обявиха в подкрепа на Истанбулската конвенция. 

Организациите изпратиха отворено писмо, в което подчертаха, че много се изговори за конвенцията, но нищо не се казва за жените и децата, които стават жертва на насилие. 

"Политическото и властово противопоставяне е за сметка на вече мъртвите жени. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и тормоза. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно насилие, чиято история не стига не само до медиите, но не стига до никого. За сметка на жените, които търсят помощ и им бива отказана, защото „те сами са си виновни“. За сметка на онези 70% ученици на възраст от 13 до 16 години, които лично познават жертва на насилие", посочват организациите.

"Целият политически популизъм и задкулисните интереси, развихрили се около Истанбулската конвенция, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над жени и деца плащаме всички. Защото именно насилието в дома води до разпад на традиционното семейство, а децата ни пренасят тази агресия в училище", допълниха те.

Организациите призоваха ръководствата на всички парламентарно представени партии за дискусия по темата. 

Те организират и шествие в подкрепа на Истанбулската конвенция на 23 януари от 11 часа в градинката между Народното събрание и Софийския университет. 

Ето и цялото отворено писмо: 

Много се изговори за Конвенцията, нищо не се каза за жените и децата, жертви на насилие

Щеше да е смешно, ако не беше жестоко. Така се успокояваме помежду си всички, които не сме безразлични към всекидневния тормоз и които от над 20 години се занимаваме с това, да подкрепяме брутално пребити жени от техните съпрузи и партньори, да помагаме на деца, преживели немислими форми на насилие, да работим по промени и подобрения в законодателството, за да можем да спасяваме човешки животи. Защото за нас, всеки един човек, измъкнат от живот с насилие, е огромна победа. Това е нашата кауза.

Изговориха се най-невероятни неща по повод на Истанбулската конвенция, но нищо не се каза за обекта на документа, а именно - жените и децата, жертви на насилие. Никоя партия или организация не спомена жената от с. Окорш, пребита с горещ котлон. Пребитата до смърт жена от Хасково. Наръганата с нож жена от София. Не говорихме за бебетата и малките деца, чиито майки живеят в страх за живота си всяка вечер. И още, и още, и още ...

Политическото и властово противопоставяне е за сметка на вече мъртвите жени. За сметка на Елена и Виола. За сметка на децата, които остават да живеят без майка и с кошмара за побоя и тормоза. За сметка на всяка трета жена в България, жертва на домашно насилие, чиято история не стига не само до медиите, но не стига до никого. За сметка на жените, които търсят помощ и им бива отказана, защото „те сами са си виновни“. За сметка на онези 70% ученици на възраст от 13 до 16 години, които лично познават жертва на насилие.

Тази ситуация е в интерес на извършителите. В интерес на тези, които смятат, че имат изконно право на притежание над жена си и децата си. В интерес на тези, които бият, насилват, тормозят, изолират, преследват и накрая убиват своята съпруга или партньорка.

Целият политически популизъм и задкулисните интереси, развихрили се около Истанбулската конвенция, са за ваша и наша сметка. Защото за насилието над жени и деца плащаме всички. Защото именно насилието в дома води до разпад на традиционното семейство, а децата ни пренасят тази агресия в училище.

Идеята на Истанбулската конвенция не е просто да се направят няколко законови промени. Фундаменталната ѝ цел е да няма насилие над жени и деца. Това означава – превенция. Означава всеки, от детето до възрастния, да знае, че насилието е неприемлива форма на отношения и се преследва от закона и държавата. Означава провеждане на целенасочена държавна политика, насочена към изкореняване на насилието. Означава координирани усилия на всички институции в България. Или накратко, означава, че ако някоя жена или дете са подложени на домашно насилие и насилие основано на пола, помощ може да се потърси на национална денонощна телефонна линия за подкрепа на лица, пострадали от насилие. Жертвата на насилие ще може да бъде незабавно настанена в кризисен център, намиращ се в нейната област, а няма да се налага да пътува в тежко състояние до център в друг град и област. Жертвата на насилие няма да има нужда да обикаля безброй институции и сама да си търси правата. Означава, че насилникът ще извършва престъпление, ако нарушава ограничителната заповед и ще бъде съден за това.

В момента нашето законодателство и система не предоставят реална закрила.

А ние искаме жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата. Искаме днешните момичета и момчета, които са утрешни жени, мъже и родители, да формират нагласи, основани върху концепцията за равенство между жените и мъжете и ненасилственото разрешаване на конфликти в междуличностните отношения. Да изградят светоглед на взаимно уважение и признание, а не на притежание и контрол.

Ето защо приканваме ръководствата на всички политически партии, представени в парламента, за открита публична дискусия, организирана и предавана по обществената телевизия, по същността на Конвенцията и защо ратифицирането й е важно и полезно за България.

Призоваваме народните представители, политическите партии, медиите и всички отговорни граждани – не залагайте на карта живота на милиони жени и деца в България заради изкривяване на истината.

Не ставайте жертва на слухове и несъществуващи заплахи.

Нека докажем, че българите са съпричастни, съчувстващи и отхвърлят насилието.

Нека покажем силата на доброто лидерство.

Подкрепете ратифицирането на Истанбулската конвенция, която ще донесе по-добро бъдеще за всички нас. Бъдеще без насилие.

Можете да изразите вашата подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенция от страна на България на 23-и януари от 11.00 часа в градинката между Народно събрание и Софийски университет. Присъединете се към фейсбук събитието тук - https://www.facebook.com/events/207375829826761/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

9

Стефан

19.01 2018 в 05:00

Е, защо. Защото в лудницата вече няма дежурен лекар.
Гледах снимка - няква гъзла стоеше изобщо с плакатче "Не на съпружеското изнасилване!!!"
А да се разведе - йок. Аз например - сигурно щях, ако жена ми ме изнасилваше, докато гледам мача с трима приятели и четири шишета ракия. Види се, ме спасява само това, че нямам телевизор, не пия ракия, и не гледам мач. Но иначе ...
А на тая сигурно мъжа и и е скръцнал със зъби че си кръсти краката с другите кифли във фризьорския салон, додето децата пищят напикани и гладни вкъщи - и вече "домашно насилие".
Ария от същата опера, като секса в холивуд. Те ти тебе и Световна война.

8560

8

Людмил Трифонов

19.01 2018 в 01:54

Защо е това реване? Жените в България са защитени от насилие с 5 (пет) закона, Конституцията и Кодекса на труда. Те съдържат всички наказателни клаузи, предвидени в Конвенцията и още толкова. Тя не е създадена да дублира законите, а да въведе фаворизиране на секс-психопатите, вместо да се лекуват. Защото те не раждат и ако се увеличи влиянието им ще изчезнем по-бързо.

23293

7

Стефан

19.01 2018 в 01:09

Ако човек не знае за какво става дума и слуша тия, ще излезе, че у нас никой не се занимава с друго, освен да седи вкъщи, и да бие жена си. Верно са полудели.

16193

6

SC

18.01 2018 в 22:35

Истанбулската конвенция е дискриминация спрямо мъжете. Вменява им вина във всяка ситуация, което е абсурдно.

Ако я приемат, предлагам всички мъже да се възползваме от „задната вратичка“ за джендъра и да се почувстваме жени. Да видим когато една жена набие жена си какво ще реши истанбулската конвенция.

А подкрепящите организации допреди една седмица бяха само девет. Кога станаха двеста?

23293

5

Стефан

18.01 2018 в 20:55

200 организации на третополови? Че то у нас май изобщо няма толкова хермафродити. Кой членува в тях?
Може ли да видим съдебните им регистрации? Както и финансовите отчети.

8931

4

AnderXale

18.01 2018 в 20:24

И как така това стана тема номер едно за българското общество? Какви са тия глупости? България загива, населението изчезва с дни, а тия са се загрижили за домашното насилие. В България жената винаги е била на почит и такива случаи на насилие винаги са били рядкост. Не може да се каже същото за разграбването на банки, корупцията, убийствата и геноцида на който сме подложени всекидневно. Да ви се и невиди и третополовите мърши!

8931

3

AnderXale

18.01 2018 в 20:18

А от тези 200 организации поне половината предполагам са кухи, а другата половина са с грантовете на отворено общество. И съм сигурен, че зад тях стоят едни и същи хора!