Близо 60% от учениците избират STEM за извънкласни занимания

OFFNews 24 февруари 2019 в 11:48 2031 0

Над 16 500 занимания по интереси ще се провеждат в 2249 училища в страната до края на 2019 г., съобщават от пресцентъра на министерството на образованието и науката.

Групите трябва да бъдат сформирани окончателно до края на месеца, като за момента участие са заявили над 251 000 ученици. Близо 60% от тях са избрали направленията от STEM - "Дигитална креативност“, „Математика“, „Технологии“ и „Природни науки“. За провеждането на заниманията бяха отпуснати 25 млн. лв. от държавния бюджет.

Поне два пъти в седмицата учениците ще имат занятия извън задължителните по учебните планове. Сред желаните направления са още „Изкуства и култура“ и „Спорт“.

Засилен интерес има към заниманията по шах в цялата страна, като в тях ще се включат над 3200 деца. Шахът е третият най-популярен спорт за занимания по интереси след футбола и волейбола. Учениците в страната са поискали да спортуват още тенис и баскетбол. Близо 31 200 са избрали сценични и танцови изкуства, сред които са театрални кръжоци и народни танци.

За първа година са сформирани групи по медийна грамотност и стилистичен анализ на медийната реч. 

Освен училищата, организатор могат да бъдат физически и юридически лица – треньори, спортни клубове, читалища, центровете за подкрепа за личностно развитие и др. Част от средствата са насочени и към общините, които ще имат ангажимент да организират съвместни прояви между училищата в населеното място или областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови