Блокираните българи на летището в Париж се връщат у нас

OFFNews 07 май 2020 в 08:51 1849 0

Тази сутрин предстои полет, който да прибере блокираните в Париж български работници у нас, съобщи българският консул в Париж Милена Узунова пред бТВ.

Тя обясни, че френските гранични власти са поискали от авиопревозвача, който е довел пътниците във Франция, да ги върне обратно в България, защото не отговаряли на условията да влязат в страната.

Преди дни стана ясно, че около 70 сезонни работници от България са били задържани при кацането си във френската столица Париж. Според приетите ограничителни мерки във Франция местните власти разрешават влизане на граждани на Европейския съюз, които имат постоянно местожителство в страната, което изключва сезонните работници. Групата е пристигнала на летище "Шарл де Гол" в Париж на 5 май, като работниците са били наети у нас чрез посредническа фирма. Българските граждани имат сключени договори и адрес, на който ще бъдат настанени, но не отговарят на условието постоянно да живеят във Франция, за да бъдат допуснати.

"Многократно разговарях с представител на групата. Вчера ги посетихме на място. Становището на властите е, че те не са успели да предоставят достатъчно доказателства. Самите ни сънародници признават, че някои от тях идват за първи път или са тук за втори летен сезон", обясни Узунова.

Тя добави, че ако някой от българите реши да не се връща в България, то никой не може да го накара да се качи на самолета, но може да има санкции от страна на Франция, защото не са изпълнили условията да влязат в страната.

Узунова заяви, че след проверките групата е била настанена в административен център за чужденци, където условията са добри и са имали храна и мобилна връзка.

Недка Янева, преводач на част от българите каза, че през първите 12 часа отношението към групата е било лошо. Тя обясни, че е имало случай на хора, които се нуждаят от лекарства и не са имали достъп до тях.

Янева каза, че тя е в непрекъснат контакт с тях и добави, че е разговаряла и с адвокати. От думите й става ясно, че е отворено и дело по случая. Тя обясни, че не е успяла да се свърже с българските власти. 

"В неделя, 3 май, 15 работници от същия авиопревозвач бяха допуснати във Франция. Затова от България тръгва и втората група. Беше предвидено тази група да пристигне с договори и регистрации и с предвидени 14 дни карантина преди да започне работа", подчерта преводачът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews