Богородичният пост започва днес

OFFNews 01 август 2014 в 10:28 2478 0

Снимка БГНЕС, Архив

Богородичният пост, който е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината, започва днес.

Той продължава две седмици (1-14 август), като през това време Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне ( 6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август).

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а през първите дни на поста Молебният канон се отслужва във всички храмове на Българската православна църква на 3 и 4 август.

На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък - варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. Още около 450 година в беседа, произнесена от свети Лъв Велики се говори за него: "Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският)."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови