Бойко Борисов: В момента сме под 10% в отказите на визи за САЩ

Ирина Евгениева 08 януари 2020 в 12:34 2630 2

В момента сме под 10% в отказа на визи. Февруари месец пристига помощник-държавен секретар по визовия проблем, за да работим и да се надяваме, че в рамките на година-година и нещо ще приключим и тази тема, заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ в Министерския съвет.

Да се задържи нивото на отказите за визи под 10% е едно от условията за отпадене на визовия режим.

„Що се касае до визите, две са важните неща, които ние сме поискали, защото с 36% се е вдигнал стокооборотът между България и САЩ, 1 милиард 300 милиона щатски долара е в момента“, добави премиерът.

Борисов спомена, че България няма проблем с миграцията заради ситуацията в Гърция.

„Турската страна пази границата с България така, както и ние я пазим, и аз не мога да не отговоря със същия жест на любезност на турския колега и това американските колеги го знаят“, обясни Борисов.

Той добави, че имаме нулева миграция, като това е постигнато не само с нашите ефективни действия, а е на базата и на двустранните ни отношения с Турция.

Борисов коментира, че гласът на САЩ в организацията ОИСР е най-силен, и добави, че България се надява на подкрепа на базата на петте сесии, които ще се проведат в днешния ден.

"Балкански поток"

„Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на „Балкански поток“, както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на „Турски поток“.

Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори“, коментира премиерът. - "Реверсивна, за да може да транспортира газ от всички посоки. Когато нямаш тръби и компресори, ти не можеш да си хъб. От президента Тръмп до държавния секретар и посланика всички знаят какво правим ние. Нищо не правим на тъмно, скрито и недоговорено. С 1 милиард е по-евтин проектът, който се изпълнява в момента и той дава възможност за транзитиране, транспортиране, а и самата България да използва най-евтин газ“, добави Борисов.

Министър-председателят акцентира, че след срещата му с Тръмп България продължава да се придържа изцяло към икономическите си интереси и страната ни се е върнала на газовата карта, вместо да е само ползвател на природния ресурс.

„Ключовата дума е стратегически газов хъб – хъб или газоразпределител означава, че България се върна на газовата карта от целта преди години на старата администрация ние да станем само клиент. Да, ние бяхме лоялни, когато беше войната в Украйна, бяхме лоялни на ЕС и НАТО, но това не означава, че България трябва да излезе от стратегическото си място на газоразпределител“, посочи Борисов.

Той каза, че днес на заседанието на Министерски съвет ще бъде взето и решение България да закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ, колкото има и държавната енергийна гръцка компания.

"Няколко пъти се каза историческа среща с президента Тръмп се каза за това, че по-голяма американска делегация не е идвала в България. Няколко пъти се подчерта от нашите американски колеги, че това с тези пет сесии днес по всички стратегически теми - разговори на министрите, експертите, всичко това е договаряно от около година и половина", каза Борисов.

Според него решението за геополитическо сътрудничество по много теми между България и САЩ е важно не само за България, Балканите, региона, но и за самите Съединени щати.

Ситуацията с Иран

Премиерът каза, че ще се съобрази с решението на иракския парламент, но не трябва да се забравя, че войските на НАТО, които са там, са по тяхно искане и стабилизират положението след войната.

„Иран, Ирак и Сирия са в непосредствена близост до България, като се има предвид, че Русия и Турция са под санкции – това е един много сложен регион. Ако се върнем и към събитията в Украйна, войната с Косово – аз се радвам, че след тази година и половина работа САЩ разбраха, че може с нас и други държави в региона да направим хората в този регион да живеят по-добре и да можем да гарантираме всички тези права, свободи и сигурност, което сме си поставили за цели“, допълни той.

По думите му по време на сесиите България и САЩ най-лесно ще договорят стратегическите си отношения в областта на сигурността и отбраната и това е и причината това да е първата тема.

„Във военното сътрудничество са ни най-ясни и безпроблемни отношенията. Закупихме, както обещахме на нашите военнослужещи, най-добрия самолет в региона.

Двустранното сътрудничество във военната област е това, което Каракачанов ще обсъжда на една от сесиите и днес ще договаря. И то не само за закупуването на самолетите, която е сделка, която показва истински натовски отбранителни способности. Провеждат се много учения в България, хиляди американски военнослужещи идват да се подготвят в прекрасни условия в базата Ново село. По тази тема най-бързо можем да продължим напред“, обясни премиерът.

„Бих искала да ви уверя, че този стратегически диалог не е бюрократичен жест, не е опит само за нещо, което е важно само за САЩ“, каза посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

И продължи на български: "Ние истински държим на България, тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещаме всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата си. Това е същинският смисъл на тези разговори."

Тя допълни, че в днешните разговори представляват една нова фаза "в нашите съвместни усилия да придвижим дълготрайните си отношения на по-високо равнище".

„Президентът Тръмп и министър-председателя Борисов ни очертаха този път в тяхната историческа среща в Белия дом през ноември месец. Тяхната среща, която отразява близките отношения между двете държави“, добави Мустафа.

Мустафа подчерта, че ще бъдат оповестени няколко споразумения в областта на енергетика, сигурност, отбрана, важни принципи, свързани с технологиите 5G, отмяна на визовия режим. „През март месец тази година помощник-държавният секретар по консулските въпроси ще дойде в България, за да говори по тези въпроси“, допълни тя.

В рамките на фoрумa щe бъдaт oбcъдeни кaктo тeми в cфeрaтa нa взaимocътрудничecтвoтo мeжду двeтe държaви, нo и някои важни икoнимичecки, търгoвcки и глобални въпроси.

Cъбитиeтo ce oргaнизирa в кoнтeкcтa нa визитaтa нa Бoйкo Бoриcoв в CAЩ и cрeщaтa му c прeзидeнтa Дoнaлд Тръмп прeз нoeмври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

NelSun

08.01 2020 в 13:50

Борисов дали си вярва на това, което говори, и под 5% да паднем, САЩ пак няма да отменят визите. Като дойде въпросният помощник- държавен секретар ще каже: Ще видим и това е.

77927

1

El Commandante

08.01 2020 в 13:45

Руски газ НО с американски компресори...хаха не бил политик Баце а?