Бойко със светещите очи тръгва на турне из цялата страна

Паметникът на Борисов бил вдъхновен от Ленин и тоталитаризма

OFFNews 01 април 2019 в 16:39 7207 2

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Днес сутринта на столичния площад "Гарибалди" се появи статуя на Бойко Борисов, дело на скулптора Андрей Врабчев, по повод Деня на лъжата и шегата 1 април.

Малко след откриването на пластмасовия паметник със светещи очи и вграден говорител, изричащ крилатите фрази на премиера - „Аз съм
прост и вие сте прости“ и др. - той беше премахната.

Авторът на провокацията коментира пред бТВ, че естетиката на монумента била вдъхновена от бившия паметник на Ленин в София и тоталитаризма: „Ние сме вторачено в историята общество, но като че ли не си даваме сметка, че това, което правим днес, е утрешната история”, казва Врабчев.

Други интересни елементи от творбата са, че Борисов държи ножица, намигване към любимото му рязане на ленти, и три томчета, на които фигурата се подпира. На едната е изписано БКП, друга е трябвало да бъде "Винету" - любимата книга на премиера - но нямало как да го напише.

Предстои 3-метровият паметник да обиколи страната. Врабчев обяснява, че сам го е махнал от площада, защото "нищо в София не стои дълго. Може би това оправдава девиза на София „Расте, но не старее“.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

01.04 2019 в 17:44

После да го измият, да не би да е оплют ;–)

12044

1

Diablo III

01.04 2019 в 17:35

Ненавиждам ГЕРБ, но цялата тази история със статуята и особенно предстоящия й воаяж из страната взе все повече да прилича, като да има някоя партия-поръчител зад скулпторът.