Болница Лозенец благодари на премиера, че няма да я закрива

OFFNews 14 декември 2018 в 17:51 4987 1

"Ръководството и целият екип на Университетска болница "Лозенец", преподавателите, студентите и специализантите изказват благодарност и признателност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да запази Университетска болница "Лозенец" като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ние ще продължим да подкрепяме идеята за изграждането на нова Национална детска многопрофилна болница в България."

Това се казва в позиция, разпространена до медиите от пиар компанията, основана от Максим Бехар, M3 Communications Group, и озаглавена "Позиция на Университетска болница „Лозенец“ по повод решението на министър-председателя Бойко Борисов".

Предисторията

С решение на Министерския съвет от 22 ноември се предлага на Народното събрание изменение в Закона за лечебните заведения, което предвижда болница "Лозенец" вече да не е правителствена. Според мотивите се планира впоследствие тя да бъде преобразувана в многопрофилна педиатрична болница в България.

Болница "Лозенец" обаче е учебно-клиничната база на Медицинския факултет на Софийския университет и на тази база той е получил акредитация. Превръщането ѝ в педиатрична поставя в риск акредитацията, защото студентите не биха могли да се обучават по всички медицински направления. Отделно, превръщането ѝ в педиатрична би накарало лекарите - доценти, професори, асистенти - от останалите медицински специалности да потърсят работа в други болници, където ще могат да практикуват специалностите си. Така МФ на СУ ще остане не само без учебно-клинична база, но и без преподавателите си, които са лекари именно в "Лозенец".

Заради всичко това срещу решението на МС се обявиха проф. Любомир Спасов - директор на болницата и декан на Медицинския факултет, и Академичният съвет на висшето училище. Първият събра студенти и преподаватели и обяви, че факултетът е пред закриване. АС пък реши СУ да влезе в протестна готовност. И Спасов, и АС поискаха болницата да мине на подчинение на Софийския университет.

След като изслушаха всички аргументи, вчера депутатите от Комисията по здравеопазване към Народното събрание отхвърлиха проекта на МС на първо гласуване. От ГЕРБ твърдо подкрепиха законопроекта, но останалите съвсем не бяха така сигурни в правилността на хода и гласуването раздели народните представители - 11 "за" срещу 11 "въздържал се" и проектът не бе подкрепен.

От снощи насам премиерът Борисов коментира веднъж казуса, като подчерта, че твърдо не желае повече болница "Лозенец" да е правителствена и ще настоява пред Народното събрание за това. По въпроса за превръщането ѝ в педиатрична обаче отстъпи: "Държат да остане такава, каквато е, нека остане - заяви министър-председателят. - Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

1

Ехо

14.12 2018 в 18:19

Абсолютен цинизъм и слагачество! Властта в действителност иска само едно: болницата да се запази като обслужваща хората от властта и техните семейства без ограничения в парите и лекарствата! Извън здравната система! Всичко друго е демагогия, поредната заблуда за наивници!