Борис Бонев с доклад до СОС: Без паркирани коли на 'Св. Неделя' от 1 май

OFFNews 06 март 2020 в 09:10 3410 2

Независимият общински съветник Борис Бонев от Спаси София е внесъл доклад в Столичния общински съвет за затваряне на пл. Света Неделя за автомобили, считано от 1 май.

В него, той предлага паркингът пред хотел София Балкан да бъде премахнат, за да може пешеходците безопасно и безпрепятствено да минават между най-натоварената метростанция в града и основната пешеходна зона - бул. Витоша.

“Днес площадът е превърнат в денонощен паркинг, зает от безразборно паркирани автомобили, а близо 20 от местата са ненужни служебни абонаменти, заети предимно от ведомствени автомобили на различни институции. Поради постоянното движение, настилките са изпочупени, пространството е преградено от грозни и изпочупени антипаркинг стълбове, а градската среда е задръстена и отблъскваща. Смятам, че е крайно време да спрем само да говорим за нормализация на града и да предприемем реални действия. Всъщност предложеното от мен вече отдавна е предвидено в множество общински планове и стратегии като доклада на арх. Ян Геел.” - обяснява мотивите си Бонев.

“Обособеният паркинг в момента не е свободно достъпен за гражданите, а е с контролиран достъп и функционира като частен паркинг за обслужване на хотела. Хотелът е частна собственост, а площадното пространство – публична общинска и затова за Столичната община не произтича законово или друго задължение да осигури функционирането на паркинг точно пред сградата на хотела.” - се казва в доклада. “Въпреки това, са предвидени 3 места за престой – т.нар. “drop-off” зона, на бул. Кн. Мария Луиза, за да може гостите на хотела да бъдат обслужени, без да пречат на останалите.”, допълни Борис Бонев.

Предвид многобройните изявления на г-жа Фандъкова и арх. Здравко Здравков как основна цел им е обособяването на повече пешеходни зони, очаквам идеята да получи широка политическа подкрепа, заяви Борис Бонев. Няма защо да чакаме с години ремонт за милиони, за да променим средата в града ни, коментира той предстоящия ремонт на пл. "Св. Неделя". Конкурсът спечели проектът на Масимилияно Фуксас

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

2

OtSofia

07.03 2020 в 14:41

Извинете - техническа грешка. Да се чете: "Така че, ПРЕМАХВАНЕТО НА ХОТЕЛСКИЯ ПАРКИНГ на това място, справедливо наричано "Духовното сърце на София", трябва да СТАНЕ не по-късно от 11 април 2020, събота преди Цветница.

3943

1

OtSofia

07.03 2020 в 14:31

Идва най-важният празник - Великден, предхождан от Цветница. Великден е на 19 април 2020. Цветница е на 12 април 2020. Светлата седмица след Великден е до 26 април 2020. Така че от 12 април 2020 до 26 април 2020 софийската митрополитска черква с близо 2- хилядолетна история без прекъсване "Света Неделя", както винаги е било , ще бъде обект на пулсиращо в денонощието многохилядно обитаване от богомолци, вкл. свещенослужители. Това важи с пълна сила и за пространството на черковния площад, в пряка връзка с централните сгради на БПЦ. Кулминацията е в нощта на 18 - 19 април 2020, по времето на тържествената великденска среднощна служба. Така че, паркирането на коли на това място, справедливо наричано "Духовното сърце на София", трябва да започне не по-късно от 11 април 2020, събота преди Цветница. Всичко друго е глупаво съобразяване с нечии частни интереси. Който има камила - трябва да има високи порти, който има грандхотел на Света Неделя, трябва да има подход и паркинг другаде.