Борисов: Наредих да проверяват и пепелината на ТЕЦ-ове, ако са горили боклук, тя ще покаже

Започват проверки на влакове и контейнерите за италиански отпадъци

Ирина Евгениева 18 януари 2020 в 11:37 3821 1

Митниците ще правят проверки на влаковете и на контейнерите за италиански боклук по разпореждане на премиера Бойко Борисов. 

Това стана ясно от думите му на извънредната среща в Министерски съвет, заради водната криза в Перник. 

Вчера асоциация за дрехи втора ръка излиза с писмо, че видите ли предлагам мораториум върху боклуците. Ние никога не сме ги разглеждали тях. Боклуци са това, което виждате в Бобов дол, на пристанището във Варна, в Плевен, уточни Борисов. Той отрече да е ставало въпрос за тази асоциация и за този проблем. 

"Виждате как панически ги изкарват, хвърлят ги по улиците и бягат. По цялата страна ДАНС, МВР и прокурорите се занимават с тази работа“, допълни министър-председателят.

Борисов каза, че е разпоредил на криминалистите да изземват пепелината от ТЕЦ-овете, и добави,  че ако някой е горил, от пепелината ще се разбере. 

Относно проверката в Бобов дол министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро коментира, че се е наложило и той да бъде там, но това е проверка на следователи, прокурори и институции, които нямат общо с него. 

"Трябваше да се окаже съдействие, защото имаше проблем с дадени разрешителни с въведени мощности, с гаранционни срокове, с незавършени процедури и притеснение , че има опасни отпадъци, които се горят", добави екоминистъра. 

Той каза, че не е имало опасни отпадъци, но има незавършена процедура и имат тримесечен срок да приведат в съответствие всичките си мощности, ако желаят да упражняват тази си вид дейност. 

"Към конкретния момент тази инсталация, която е имала експериментална възможност да работи, ги посъветвах да я спрат. Тази мощност ще бъде спряна, добави Димитров.   

"Не е установено превишение на вредните емисии. Качихме хора на комина, но към този момент има станции, които да следят, има и инсталации, които да мерят вредните емисии. Казал съм им тази мощност да се ориентират към спиране, докато не получат разрешение. Те са на друго мнение и ще се видим в съда.", подчерта Димитров.

Вчера, по сигнал на ТД "Национална сигурност" и икономическата полиция при ОД на МВР в Кюстендил, екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ-Перник, са извършили следствени действия във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им без комплексно разрешително от РИОСВ.

Извършен е бил оглед на местопроизшествието, иззети са множество веществени доказателства, разпитани са свидетели, изискани са писмени документи за осъществяване на дейността. Понастоящем, на място, три мобилни лаборатории извършват необходимите изследвания. 

Вчера Емил Димитров посочи, че няма задържани, разпитани или хора в ареста, след направената проверка, като допълни, че няма вредни емисии, а става въпрос за неспазване на процедури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

18.01 2020 в 20:35

На Боко много му се иска да го запомним като “Бойко строителя” , а може да остане за историята като “Боко боклукчията”, който превърна България в сметище, а българите в клошарите на Европа.