Борисов гневен: Две седмици щабът ме умолява да спра да се гаврят с тях. Преумориха се (видео)

Мая Младенова 03 май 2020 в 08:54 10131 6

Снимка МС - пресцентър

Премиерът Борисов и ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски се появиха изненадващо на сутрешния брифинг на щаба тази сутрин, макар да бе обявено, че брифингът вече ще бъде воден само от секретаря на НОЩ доц. Димо Димов.

Видимо гневен след коментарите относно спряното участие на ген. Мутафчийски в ежедневните пресконференции на щаба, Борисов заяви:

"Както виждате, генералът е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не съзираха поредния умисъл. Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра да се гаврят всяка сутрин с тях. Има журналисти, които буквално идват да се заяждат с тях. Хората се преумориха, имат и планови операции, имат и друга работа (...) Тая лъжа вече ми дойде до тука", заяви премиерът.

По думите му между правителството и щаба няма напрежение. 

"Какво напрежение да има, той е шеф на болница, аз съм премиер. Двайсе и колко години ми е приятел. Ние сме го издигали. Да не говорим, че само на него съм давал да ми преглежда...", добави Борисов.

Мутафчийски на свой ред посочи, че решението всекидневните брифинги да не се излъчват директно по телевизията и не той да ги води, е взето по молба на щаба, тъй като много хора смятали този начин на оповестяване за контрапродуктивен и насаждащ страх. От щаба дори искали да се изпращат само прессъобщения на медиите, а въпросите си журналистите да задават чрез ресорните пресцентрове. По думите му щабът не спира да работи, в момента там се обсъждат стратегии за всяка сфера след отпускането на мерките. В 10 ч днес предстои среща в Министерския съвет, в която ще бъдат обсъдени мерки по сектори.

Ние имаме интересна комуникация, защото тя се развива като спор, в който се вземат най-добрите решения, добави Мутафчийски относно работата си с кабинета.

Борисов описа работата с щаба като диалог с експерти, в чието мнение се вслушва, а отговорността се носи лично от премиера. През ден се чувам и с доц. Мангъров. Той го поздравявал за смелостта и го насърчавал за още по-смели решения.

В щаба даже конфликтът беше между Мутафчийски и Ангел Кунчев. Един час се караха преди два дни, разказа Борисов. Кунчев настоявал за по-голямо разхлабване на ограниченията - да се изтеглят РЗИ-тата от границите и да се махнат КПП-тата в градовете.

Все пак, след критиките, се обмисля възобновяване на брифингите в досегашния им вид, но веднъж седмично - в понеделник или в петък, каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

6

Нострадамус

03.05 2020 в 14:03

борисоф започна да си играе с нашите Съдби! Ще носите маски, няма да носите маски... Ще отворя парковете, няма да ги отворя.. Ще махна КПП та, но когато Аз реша... Ще ви дам да дишате въздух, когато Аз реша... Ще Ви дам да виждате Слънцето, когато ми скимне. Тоя Инфантил се гаври с Народа на България, но не знае, че ще дойде време, когато от всички нас ще зависи неговата съдба! И тогава Народа ще бъде Безпощаден!

7800

5

Брок

03.05 2020 в 11:39

Борисов гневен: Две седмици щабът ме умолява да спра да се гаврят с тях. Преумориха се

Тиквата се гаври с БГ- то от 10 години, але па ние колко се уморихме...

17156

4

aviatora

03.05 2020 в 10:35

Не се хабете с Борисов и не падайте на неговото ниво - обиди, назидания и какъв език - "тулупи", "мисирки", сал той юнак на коня. Този жанр го няма в журналистиката, това не е нито пресконференция, нито брифинг, това е публично изпускане на пара, защото не може да живее в режим на усещане че е сгрешил.
Вчера направиха грешка, от комуникационна гледна точка, защото и на децата е ясно, че интерпретациите ще бъдат такива, каквито са. Но това не е проблем на публиката, а на комуникаторите.
Но тъй като той по принцип не може да греши, за това сега са му виновни журналистите и населението, което определя е необходимостта от това публично изпускане на пара и сръдня.
Сега се сетиха, че насаждат страх?!
Факт е, че докато кризата е в медицинската част, някак щабът се справя.
Проблемът е след като изчезна щаба и пресконференциите, защото данните за заразата си вървят, но хората постепенно преместват интереса си към доходи, работа, икономика, права и т.н.
Щабът не е правно регламентирана форма. Имало намерение. И аз имам намерение, но в държавата има закони, правила, норми.

3948

3

Здравомислещ

03.05 2020 в 10:03

Бай Х.й взе да разбира, че пунта-марата корона вирус е към края си и идва Видов ден. Глада е по-силен от страха а господаря и придворните са в задънена улица. Творческия им потенциал е изчерпан и идва ред на истината.

17156

2

aviatora

03.05 2020 в 09:27

Няма честен и почтен човек е тази държава, който не е гневен,, ни управлява МУТРА...

3810

1

Пенчо бре

03.05 2020 в 09:08

Какви добри думи каза Борисов за кариерата на професор, генерал Мутафчийски. Пак не е минало без Борисовата намеса.

"И това го прави велик. Великият дон. Той приема всичко като нещо лично. Като господ. Той знае за всяко перо, паднало от опашката на врабеца или както там, по дявлоте, беше казано. Нали? "