Борисов нареди на Ананиев да отстрани директорите на болниците, замесени с починалото дете

Само плащаме и ефектът е разплакани родители при мен, разгневи се премиерът

Ирина Евгениева 20 ноември 2019 в 11:03 13941 5

Бойко Борисов

С гневно обръщение на премиера Борисов започна днешното заседание на Министерския съвет.

Борисов нареди на здравния министър Кирил Ананиев всички директори на болници, замесени в случая със смъртта на 3-годишното дете, да бъдат уволнени.

"Видяхме се с родителите на починалото дете. Докато траят проверките на прокуратура и съдебно-медицинските експертизи, искам да отстраниш всички директори на болници, които са намесени в процеса. Говорете с прокуратурата да ползват ВМА за експертизите. Трябва да има възмездие. От наша страна това, което трябва да се направи, да се направи днес. Това бездушие, разстроих се, да гледат детето..., веднага да се махат от там", нареди премиерът.

Момченцето е починало на 14 ноември, след като родителите му са чакали в прием в две болници.

Първо отишли в Педиатричната болница (СБАЛ по детски болести "Д-р Иван Митев") в столицата, където по думите им, два часа не им обърнали внимание въпреки тежкото състояние на детето. Решили да отидат в болница "Лозенец", където прегледали детето и им било изписано домашно лечение. След като детето се влошило, се върнали в педиатричната болница, където чакали два часа за хоспитализиране.

Няколко часа по-късно се наложило момченцето да бъде преместено по спешност в "Пирогов", където починало.

"6,7 милиона лева се отпускат за данъците на болница „Лозенец“. Само плащаме и ефектът е разплакани родители при мен", разгневи се министър-председателят.

С решение на правителството се създава и национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност за сектор "Здравеопазване", който ще бъде оглавяван от министъра на здравеопазването.

Предвид новите отговорности на министерството се разширяват функциите на звено „Сигурност на информацията и защита на данните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

20.11 2019 в 21:21

Борисов, не си играй на дребно! Направо нареди на възрастните да не боледуват повече от 15 дни годишно, а на децата - да не боледуват изобщо!

18551

4

Нострадамус

20.11 2019 в 19:40

На са виновни шефовете на болница Лозенец , на "Пирогов" и на педиатрията, г н борисоф! Защо не си признае те, че по вина на Шайката ГЕрП НЯМА здравеопазване в България. Осигурени сме и въпреки това, Плащаме на ляво и на дясно, но пак нв ни лекуват! Болниците, извинете Търговските дружества Не обърнаха внимание на миличкото детенце, а какво да кажем за възрастни хора! Боже Пази България.

4000

3

Рабиндранат Тагор

20.11 2019 в 15:12

Утре ще ги уволнят, вдругиден те ще осъдят държавата за неправомерно уволнение. Правилно прочетохте. Не Боко и Нани-нани Анани, а държавата, демек пак нас.

4000

2

kakamara

20.11 2019 в 12:59

Поредна изява на "капацитета МУ"!

3943

1

OtSofia

20.11 2019 в 12:52

Ужасен проблем, трагично развитие. Непоносим резултат от десетилетия замитани системни грехове на столичното управление с пряко отражение на национално равнище. Всички са нещастни. Не търсете вина само в ограничения периметър на медицината. В същото време стожерът на последното поредно тежко препятствие пред строителството на многопрофилната детска национална болница - Камарата на архитектите в България, в частност - нейният председател Борислав Игнатов, е скоропостижно изстрелян във висшия ешалон на столичната политика като зампредседател на СОС. И това ако не е кривото многолицие на столичната действителност?...