Борисов поиска поправка в закона след убийството в Галиче

Ирина Евгениева 20 януари 2020 в 13:39 2745 0

Премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да бъде направена законодателна промяна, с която да не е задължително прилагането на нормата в Наказателния кодекс за намалена присъда при тежко престъпление, извршено от непълнолетен. 

Това обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след срещата на премиера Борисов с бащата на убитата 18-годишна Андреа от село Галиче. Поправката трябва да е факт в най-скоро време и след консултации с прокуратурата.

На 11 януари тялото на 18-годишното момиче бе намерено в бащината му къща в село Галиче. Тя е била изнасилена и убита по най-жесток начин. За престъплението е задържан и обвинен 17-годишният Аксел Олегов, който има други присъди за нанасяне на телесна повреда. Олегов призна, че е извършил жестокото престъпление.

Според НК наказанията доживотен затвор без замяна и доживотен затвор се заменят с от 5 до 12 г., когато деянието е извършено от непълнолетни, какъвто е и Олегов.

По този повод бащата на момичето Асен Руменов поиска среща с премиера като изрази възмущението си от намаляването на наказанието.

"На срещата премиерът възложи на мен като народен представител и на колегите от парламентарната група по възможно най-кратки срокове с бърз дебат с прокуратурата да изготвим текста. Който извършва тежко престъпление срещу личността, трябва да знае, че няма да му се размине, защото е под 18 г. Идеята е да няма предварително гаранция за редукция на престъплението за непълнолетни", бе категоричен депутатът.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че срещата е била изключителна тежка. От утре ще бъде разпоредено на всички прокурори да извършват проверка на лица с две или три висящи производства. 

"Не трябва да се повтаря случаят с Галиче, защото това е една тежка човешка драма", каза Милева. И добави, че ще се провери дали се спазват мерките за неоклонение, защото това е начин за намаляване на битовата престъпност. 

Бащата на Андреа Асен Руменов бе категоричен, че подобни прояви като в Галиче трябва да спрат. "Този изрод - извинявам се за грубия израз, първо е извършил нападение над беззащитен човек по особено жесток начин, а след това и нападение над полицай. Единственото, което е получил, е пробация в хода на присъдата. Ако беше наказан тогава, трагедията нямаше да се случи", каза Руменов. 

Той допълни, че премиерът и главният прокурор са обещали да направят всичко възможно, за да се спре този вид престъпност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови