Божидар Димитров: Борисов е богат, не е нужно да се занимава с политика

OFFNews 01 ноември 2014 в 13:58 9661 8

Божидар Димитров.
Божидар Димитров.

„Борисов има достатъчно пари да захвърли всичко и да се отдаде на друг живот и на бизнеса, но не го прави, защото разбира, че 1 160 000 души са гласували за него”, заяви Божидар Димитров в ефира на Нова тв.

Според него лидерът на ГЕРБ е станал друг човек, по-диалогичен, разбиращ своите отговорности.

Историкът смята за напълно нормално преговорите за правителство да се водят толкова време, като изтъкна, че у нас засега те продължават 3 седмици, докато в Германия са били 3 месеца, в Белгия - месец и половина, в Италия - 6 месеца и т.н. Той шеговито подхвърли, че това представлява демокрацията и че ако не ни харесва, може да се присъединим към Евразийския съюз, където правителствата се съставят по по-различен начин.

Димитров каза, че гледа оптимистично на ситуацията в България, защото е историк и знае, че страната ни е била и в много по-тежки моменти, но се е оправила. Така например през 1933-34 г. в Италия, Германия, Гърция, Русия е имало тоталитарни диктатури, страната ни е била по-малка - без Южна Добруджа - имало е световна криза, а в парламента влизат 12 партии, не 8. Ситуацията тогава обаче се оправя по начин, който не може да стане днес, посочи директорът на НИМ, а именно чрез военен преврат, който налага авторитарен режим, забрана на всички партии и избори в мажоритарно качество.

Историкът не забрави да напомни, че днес е Архангелова задушница и отбелязваме паметта на 155 хиляди български войници, загинали по време на войните на Третата българска държава, но и че е редно да си спомним и за хилядите загинали по време на средновековните ни войни, като даде пример с битките при Ахелой, Траянови врата, Беласица и т.н.

Той изтъкна, че Паисий Хилендарски е първият будител, тъй като дотогава се е мислело, че българите са загубили националното си самосъзнание. Чужди пътешественици ни определяли по вярата, не по етноса, а православието се е смятало за гръцка вяра. По този начин чуждестранен пътешественик е написал тогава, че в Чипровци живеят 300 семейства католици и 300 семейства гърци, въпреки че там нямало и „кьорав грък”, заяви Димитров. Според него сме били под двойно робство: държавно - на Османската империя, и духовно - под властта на Вселенската патриаршия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови