Божков съди държавата, обеща отделно дело за Гешев

OFFNews 28 май 2020 в 11:45 6310 2

Бизнесменът Васил Божков обяви, че е завел дело срещу България заради изземването на артефактите от колекцията му от антични предмети, оценявана за стотици милиони евро. Това обяви той във фейсбук профила си, отново в 8 часа сутринта.

Отделно богаташът в изгнание обеща да съди главния прокурор Иван Гешев и всички други длъжностни лица, отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на античните предмети. Божков припомня и че Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Преди три дни собственикът на Нове Холдинг и Еврофутбол отново през социалните мрежи съобщи, че на свободния пазар се е появил един от ритоните от конфискуваната от държавата колекция.

Ето и новата публикация на Васил Божков:

За разлика от прокуратурата в лицето на главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово издържани обвинения.

Хагската конвенция от 1954 г. и Конвенцията за защита на световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите, e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции.

Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови