Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бракониери на Карадере тероризират морето и туристите

Николаос Цитиридис 14 май 2018 в 12:00 12651 1

Бракониери и ловци на бяла мида в морето тормозят посетителите на Карадере и Бяла. За това сигнализира наш читател, който е бил подгонен и заплашен с физическа саморазправа от рибарите, когато ги снимал как извършват незаконно тралене на няколко метра от плажната ивица.

За инцидента на Карадере ни разказва Христо Статков, който е редовен посетител на едно от малкото останали диви местенца за къмпингуване по нашето Черноморие. Той пристигнал там късно вечерта на 4 май.

"Още с пристигането неприятно впечатление ми направи шумът от двигателите на множество корабчета и лодки, които цяла нощ не спряха да порят вълните на самия залив. Със събуждането си установих, че около 5-6 лодки все още плават напред – назад в близост до брега, като малко преди обяд всичките внезапно изчезнаха", разказа ни Статков.

Неприятна последица от дейността на тези лодки е била "супата от водорасли" и огромното количество медузи на парчета, които останали да плуват във водите на залива след тяхното отплаване – нещо не твърде типично за Карадере, където през май морските води обичайно са кристално чисти.

След 4-ти май имало няколко дни на спокойствие за къмпингуващите на Карадере, но на 8-ми лодките се върнали.

"Сутринта на 9-ти бях събуден от силния шум от двигатели и вече можех да преброя 8 или 9 различни плавателни съда във водата, всеки от които теглеше тежка мрежа под водата на въже, в много голяма близост до брега. Разхождайки се по плажа, извадих телефона си и започнах да снимам случващото се. Подозирах, че извършват тралене, което е незаконно", каза Статков.

Когато рибарите видели, че някой от плажа снима, те си сложили качулките за всеки случай да не бъдат разпознати. Други предприели по-агресивни действия - една от лодките във водата се приближила доста към брега и самия Статков.

"Изскочиха от нея и се впуснаха към мен, заплашвайки и псувайки ме. За да успея да избягам и да не стана жертва на саморазправа, ми се наложи да оставя зад себе си свои лични вещи, които след неуспешния опит за залавянето ми бяха отнесени от двамата непознати ми нападатели в лодката им, а те продължиха необезпокоявани да разкопават дъното".

Лодката, от която изскачат нападателите с номер Бл2084

Веднага след като избягал от набезите, Статков подал сигнал към полицията и към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, в чийто ресор са нарушителите във водата.

Лошото в случая е, че законът връзва ръцете на ИАРА. Когато бракониерите видят, че ще бъдат проверени от някоя агенция или гранична полиция, режат въжето и ако то не е свързано с трала, то не е в работно положение и няма как да бъдат санкционирани.

Има и друг любопитен момент - лодката с номер Бл2084, от която слезнали яките момчета, за да заплашват Статков, дори не била в регистрите на ИАРА. 

От наши източници в ИАРА разбрахме, че се извършват редовни проверки, а през изминалия уикенд са отнели и няколко лодки, извършвали незаконна дейност. Въпросната лодка обаче така и не се върнала на пристанището в Бяла, за да бъде проверена.

Незаконното тралене не е проблем само на Карадере, а по цялото Черноморие. Незаконният риболов е сочен и като главна причина за стотиците мъртви делфини, изхвърлени на българските плажове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!