Бронзовата къща на 4 крака над 'пънчето' на мавзолея

Осветлението й ще струва 6000 лв. за година

OFFNews 09 ноември 2017 в 14:08 3775 3

Арт инсталацията Бронзовата къща ще се издигне над "пънчето на мавзолея" върху 4 крака.

Скулптурата тежи над 20 тона, затова преди да бъде сглобена, циментовата площадка върху останките от гробницата на Георги Димитров ще бъде разкъртена, за да се установи какво има отдолу и да се осигури безопасността на инсталацията. Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков след дълги дебати в СОС.

Решението за монтирането на Бронзовата къща бе подкрепено от 44 съветници, против нямаше, а 8 се въздържаха. Сред тях бе и Радослав Абрашев от РБ, който напомни, че мястото над мавзолея е предвидено за зелена площ, а Бронзовата къща може да се постави до Паметника на съветската армия, като така ще се използва една и съща охрана за двата обекта. За Централната софийска зона 3 обаче предстои конкурс, който ще определи как ще изглежда Градската градина и пространството наоколо. 

Колко точно ще струва на Столична община Бронзовата къща поискаха да знаят БСП. От ГЕРБ обясниха, че не са готови с точни цифри, но общината поема разходите по осветление и охрана за дарената ни от Австрия бронзова скулптура на българския художник Пламен Деянофф.

Съветникът от РБ Трайчо Трайков пресметна, че осветлението ще излезе 6000 лева за цялата 2018 г. Ако се налага, ще помолим Австрия да поеме и демонтирането на инсталацията, която е произведена с лични средства от автора си, обясни Малина Едрева, шеф на комисията по култура в СОС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

10.11 2017 в 00:04

Леко и безгрижно надминава всяка идиотщина, случвала се на това място.

15914

2

поп Дръвчо

09.11 2017 в 22:11

Че е идиотщина, идиотщина е. Но трудно може да настигне предишното предназначение на мястото.