Бронзовата къща се издига утре в София или пада вдругиден

OFFNews 12 юни 2018 в 07:32 6054 0

Изграждането на Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София трябва започне утре. Това предвижда графикът за сглобяването на инсталацията с автор Пламен Деянофф, предоставен от посолството на Австрия на Столична община. Планът предвижда проектът да бъде готов в завършен вид до 25 юни. В противен случай договорът между СО и фондацията, която представлява Деянофф, ще бъде прекратен, обясни председателят на комисията по образование и култура към Столичния общински съвет Малина Едрева пред OFFNews. 

Забавянето на проекта е необяснимо и недопустимо, подчерта Едрева. По думите ѝ, площадката над подземията на мавзолея, която бе ангажимент на общината, за да се постави Бронзовата къща, е готова от края на март.

Деянофф ще докладва на главния архитект на София Здравко Здравков дали монтажът се движи в срок. Във всеки момент, в който изостане от графика, договорът ще бъде прекратен. Тоест - монтажът започва утре по план, а ако това не се случи, вдругиден СО може да спре проекта. 

Деянофф живее в Австрия, а Бронзовата къща е подарък за страната ни от Виена по повод Председателството ни и започващото австрийско след това. След разговори с австрийското посолство станало ясно, че е имало проблем с финансирането, но Австрия стои твърдо зад инсталацията. 

Освен площадката, която всъщност е необходима за създаването на музей в подземията на бившия мавзолей, както и като място за изкуство и култура на открито, ангажимент на Столична община е и охраната и осветлението на Бронзовата къща след монтирането ѝ. 

По Закона за авторското право ангажимент на автора е да изгради инсталацията, уточни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. 

Според плана на Виена и София Бронзовата къща трябваше да се издига на мястото на бившия мавзолей по време на българското и австрийското председателство. Проектът бе одобрен от СОС в началото на ноември миналата година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови