'Бул инс' реши да плати по 50 000 лв. на близките на жертвите от катастрофата край Своге

OFFNews 22 май 2019 в 17:52 4018 5

Застрахователната компания "Бул инс" реши да изплати на близките на загиналите в катастрофата край Своге по 50 000 лева, след като наследниците се оплакаха, че досега обезщетение са получили близки едва на три от жертвите, при това по 10 лева. 

За проблема сигнализираха близки на загиналите в катастрофата, които изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова. 

Комисията за финансов надзор е провела среща с ръководството на застрахователя, като е "провокиран диалог" за изплащането на дължимия пълен размер по закон на обезщетението - 50 000 лева за всяка жертва на инцидента. 

Въпреки че ще промени решението си и ще изплати обезщетенията по застраховката "Злополука с пътници", от застрахователната компания остават на мнение, че няма основание за плащане. Причината е в нередовните документи за провеждането на пътуването през август миналата година, при което край Своге загинаха 20 души. Досега становището на застрахователя беше, че докато съдът не се произнесе, обезщетенията няма да бъдат изплатени, съобщи БНР.

Във връзка с медийните спекулации и след проведените разговори с комисията за финансов надзор, Управителният съвет на дружеството взе решение да уважи обявените претенции като обезщети близките на загиналите в катастрофата в Своге. Поставихме моралните норми над юридическите изисквания, защото считаме, че човешкият живот не струва нито 10, нито 50 000 лв.”, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на застрахователното дружество Стоян Проданов.

Той допълни, че решението е взето заради обществения натиск.

„Продължаваме да сме убедени в правотата си да изплатим само малка символична сума", каза Проданов.

Той призова всички потърпевши да се обърнат директно към представителствата на "Бул инс" в страната, а да не ползват услугите на посредници.

Проданов заяви, че нямат претенции към наследниците на пострадалите, нито към фирмата превозвач, но имат претенции към "тези, които упражняват натиск към нас".

"Ще реагираме срещу всяка медийна публикация, която засяга репутацията ни", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13507

5

Когато са взели парите - нарушения няма.

6527

4

chris_vicom

23.05 2019 в 08:50

Що за глупости:
"Комисията за финансов надзор е провела среща с ръководството на застрахователя, като е "провокиран диалог" за изплащането на дължимия пълен размер по закон на обезщетението - 50 000 лева за всяка жертва на инцидента."
КФН директно трябва да отнеме лиценза на този "застраховател".
Мафиотска държава - задължават те със закон да се застраховаш (да пълниш гушите на застрахователите), а обезщетенията трябва да си ги събират пострадалите по съдебен път - много рядко става доброволно и то ако е доброволно е в размер "за бог да прости".

17439

3

мнение от IP

23.05 2019 в 08:02

Шефът на Бул-инс малко бавно загрява, че ще фалира, ако при такова тежко събитие не плати обезщетение заради някакви формални глупости.

11739

2

muhlio

22.05 2019 в 19:50



spirit оригиналът
22.05 2019 в 18:46

Сега предлагам всички да спрат да се застраховат в тази компания.
Според мен, които се застрахова тепърва при тях е леко малоумен.