Булгартабак реши да предупреди депутатите: Силни сме! Много сме (снимки и видео)

Мартин Георгиев 06 декември 2017 в 10:45 12340 4

Около 400 работници от благоевградската фабрика на "Булгартабак" надуваха тромби и други пищялки пред централата на "Да, България", редакцията на "Капитал" и "Дневник" и Народното събрание.

Те скандираха -  "лъжци", "манипулатори", "престъпници", "боклуци". На протеста присъстваха още тютюнопроизводители от страната.

Снимка: Сергей Антонов / ОFFNews

Недоволството на цигареното предприятие идва от факта, че партията на бившия правосъден министър Христо Иванов повдигна темата за доклада на турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата, който описва контрабанда на български марки цигари в Турция. В него за първи път се споменава името на „Булгартабак“ и се казва „продуктите, идващи от българската компания „Булгартабак“ и превърнали се в източник на контрабанда в нашата държава“.

Работниците от тютюневия холдинг бяха извозени до София с 13 автобуса, които паркираха пред Националния стадион.

Снимка: Сергей Антонов / ОFFNews

Протестиращите носеха фланелки с надпис "Булгартабак", а някои от тях, които насочваха протеста, бяха със светлоотразителни желетки.

Служители на компанията споделиха пред OFFNews, че се страхуват да не загубят работните си места заради обвиненията за контрабанда от "Булгартабак". Те не пожелаха да споделят кое е физическото лице, собственик на фирмата. 

След разходката до офиса на "Да, България" шествието се насочи към площада пред Народното събрание и Министерския съвет. Там звучат песни на Веселин Маринов, друга стара естрада и народна музика.

Повечето от плакатите на работниците бяха срещу "Да, България", лидера на партията Христо Иванов и издателя на "Икономедиа" Иво Прокопиев.

Има рехави възгласи "Ние не сме контрабандисти".

Още снощи се разбра, че акцията е много далеч от декларирания спонтанен протест в защита на работните места във фабриката.

Кадри от протеста пред парламента:

"Много сме, силни сме", скандираха протестиращите на площад "Народно събрание".

Снимка: Сергей Антонов / ОFFNews

Известната журналистка Еми Барух написа във фейсбук:

Това ще се случи утре:

Шоуто на Делян Пеевски

След констатациите на турската служба за противодействие на организираната престъпност и контрабандата (KOM), че цигари на "Булгартабак" съставляват близо половината от нелегалния пазар на цигари в Турция, синът майчин решил да действа. Ето какво ми разказа една моя сестра:

“Всички сме инструктирани да се явим рано сутринта пред фабриката, където под строй ще ни качат на автобуси и ще ни закарат в София на “протест” под надслов “Искаме работа, не правим контрабанда!”. (А всички знаем истината!) На всеки десет души има отговорник, който разполага с телефонните ни номера и следи за присъствието. Служителите на Техномаркет също ще бъдат заставени да “протестират”. Инструктирани сме да не даваме интервюта пред медиите и да не се занимаваме с “провокатори”. Ще получим кречетала, още няколко заплахи и порция страх...”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12044

2

Diablo III

06.12 2017 в 11:02

Kim Jong Un - Like This.

12015

1

svetliosdg

06.12 2017 в 10:59

Който от работниците не е съгласен,със собствениците на предприятиет,да напусне.