Бургаската екоинспекция е разрешила строеж на метри от морето в къмпинг ''Градина''

OFFNews 07 декември 2019 в 14:57 3230 0

Бургаската екоинспекция отново е дала зелена светлина за строеж в къмпинг "Градина", съобщава Радио Бургас.

Разрешението на екоинспекцията е от края на ноември.

Планирано е застрояване на терен от 5 дка. Бистро, бар, търговски обект с обслужващи площи и трафопост ще изникнат на метри от морето, след като дейностите започнаха през януари тази година, но бяха замразени, а проектът сега е обновен.

Екоинспекцията е издала положителна оценка за съвместимостта за строежа, въпреки че той попада в Защитената зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и граничи със Защитената зона „Плаж Градина – Златна рибка“ - за опазване на природните местообитания.

В терена не попадат дюни, казват от екоинспекцията, те са в непосредствена близост.

Обектът попада в зона „А“ на крайбрежието, предвидено е 20% плътност на застрояването, 7 метра максимална височина, 70% озеленяване - половината от което да са дървета.

От екоинспекцията твърдят пред БНР, че строежът ще засегне минимално защитената зона и няма да повлияе особено на птиците, въпреки че е намалена буферната зона, свободна от застрояване.

Известният бизнесмен Людмил Стойков, който дълго имаше проблеми с правосъдието заради делото с източването на 14,5 милиона лева по САПАРД, е инвеститорът на проекта, получил зелена светлина от РИОСВ-Бургас.

Проектът е дело на чуждестранен архитект и предвижда изграждането на модерен ресторант от средиземноморски тип като в Монте Карло. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови