Частните фондове ще гарантират минимален размер на втората пенсия

OFFNews 10 август 2018 в 10:09 1243 0

Частните пенсионни фондове ще трябва да гарантират минимален размер на втората пенсия, предвижда представеният вчера проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това обяви в сутрешния блок на бТВ социалният министър Бисер Петков.

Проектът предвижда втората пенсия от универсалните пенсионни фондове да се изплаща, когато осигуреният навърши пенсионна възраст или по желание – година по-рано.

Ако натрупаните средства в партидата надхвърлят определен праг – ще се дава пожизнена пенсия, ако са под този праг – ще се дава пенсия само за определен срок, ако пък сме натрупали твърде скромна сума – ще можем да я изтеглим накуп.

Пожизнените пенсии няма да се унаследяват за разлика от тези за определен срок, уточни социалният министър.

По думите му първите пенсионери, които ще получават пари от универсалните пенсионни фондове, ще са през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете. Не за всички обаче ще има достатъчно натрупани пенсии за пожизнено изплащане, уточни той.

Проектът на промени предвижда сумата в универсалните пенсионни фондове да се изплаща накуп или в рамките на една година, ако е по-малка от три минимални пенсии (600 лв. в момента).

За парите за децата с починал родител/родители Петков напомни, че от следващата година тези без право на наследствена или персонална пенсия ще имат право на помощ от държавата, която ще е минимум 113 лв. Точният размер ще се определя с бюджета за всяка година. Очаква се от новата помощ да се възползват около 2400, каза Петков.

По повод исканията на родителите на деца с увреждания той обясни, че министерството прави всичко възможно тези искания да бъдат удовлетворени. От депутатите зависи дали ще се приеме Законът за личната помощ, напомни социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови