Черноморец се бунтува срещу информациите за радиация на Вромос

OFFNews - Бургас 09 юли 2018 в 17:51 8097 0

Снимка OFFNews

Заливът Вромос

Хотелиери, бизнесмени и жители на Черноморец се разбунтуваха срещу изнесената от здравната инспекция информация за повишен гама фон на плажа в залива Вромос.

При среща в кабинета на кмета Добри Добрев тази сутрин местните се оплакали, че туристите отказвали резервации.

Добрев и неговите съграждани са притеснени за летния сезон след информацията за радиоактивност в залива.

В края на миналата седмица РЗИ – Бургас поставиха предупредителни табели, с които указват, че ползването на плажа може да е опасно за здравето. Кметът на Черноморец припомни, че преди години сам е инициирал анализ на ивицата:

Гама фонът на залива Вромос е в допустимите мерки. Той е най-нормалният гама фон, но нормалният гама фон на Черноморец е точно такъв. Да кажем, ако в София е 1, при нас е 2, във Велинград е 3. Не значи, че е вредно, че е опасно“, казва Добрев.

Той бе категоричен, че заливът Вромос е по-близко до военната база край Атия, отколкото до Черноморец.

Курортният град има три плажа, които се ползват от местните туристи, а неохраняемата ивица – само от къмпингари.

От РЗИ са правели замервания на централния плаж на Черноморец и там радиация нямало.

Началникът на здравната инспекция Георги Паздеров поясни, че замърсяване на плажа Вромос има и то крие минимална опасност за човешкото здраве. То не е еднакво на цялата ивица, а е с „петнист характер“. Радиационният фон е завишен два до три пъти спрямо останалите ивици. Паздеров подчерта, че става въпрос за нормални радионуклиди, които има навсякъде, но в района са повече заради някогашното изпускане на флотационни води на близката медна мина. От РЗИ са категорични, че замърсяване във водата няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови