Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

OFFNews 18 юли 2018 в 07:23 2554 0

181 години от рождението на Васил Левски се навършват днес. В родния му град Карлово и в цялата страна ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата.

Програмата в Карлово започва в 9:00 часа с тържествена света литургия в храм „Св. Николай". 

С литийно шествие карловци и гостите на града ще се оправят към площад "20-ти юли", където ще бъдат посрещнати участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски", като преди това ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и жителите му.

Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева.

В Националния музей "Васил Левски", където се очакват много хора от цялата страна, е предвидена специална програма.

В историческия музей в града ще бъде открита изложба. Програмата ще завърши с тържествен митинг заря на пл. „Васил Левски". Държавният глава Румен Радев ще посети село Руен, където ще открие паметник на Васил Левски.

По традиция вечерта ще бъде изнесено с войнски почести знамето на Карловския революционен комитет, след което ще започне тържественият митинг - заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово. 

Годишнината ще бъде отбелязана и пред паметниците на Васил Левски в Ловеч и Къкринското ханче.

Гражданското поклонение пред паметника на Апостола в двора на Къкринското ханче, където той е заловен, ще започне в 9.30 ч. Там е създаден и първият музей, посветен на живота и делото на Васил Левски.

От 17.30 часа в храма "Успение богородично" ще бъде отслужена панихида за Апостола.

След това е тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред най-големия паметник на Левски у нас. На сцената на Средновековната крепост "Хисаря" е предвиден концерт-спектакъл на старозагорската трупа "Танцът на вятъра". Входът е свободен. През целия ден ще е безплатно и посещението на музея "Васил Левски", където се съхраняват най-много лични вещи на Апостола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови