ДАНС поиска достъп по всяко време до данните за всички ученици и студенти в България

Александра Маркарян 09 август 2019 в 17:48 50799 3

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) поиска безконтролен и непрекъснат достъп до информацията за всички деца, ученици и студенти в България. 

Достъпът да бъде осигурен от Министерството на образованието и науката (МОН) на ДАНС 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата чрез виртуална частна мрежа (VPN защитена връзка) предвижда проект на съвместна инструкция на ДАНС и МОН. Днес тя бе публикувана за обществено обсъждане.

По информация на OFFNews инициативата за създаването на инструкцията е дошла от ДАНС. Не е имало как МОН да откажат.

Ако документът бъде приет от Министерския съвет, ДАНС ще има пълен и непрекъснат достъп в реално време до:

1. Регистъра за документите за завършено основно образование, средно образование и/или степен на професионална квалификация.

2. Регистъра за завършилите студенти и докторанти.

3. Регистъра на всички действащи и прекъснали студенти и докторанти по степени на обучение и по професионални направления.

4. Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (Т.е. не само кой ученик в кое конкретно училище учи, а и кое дете в коя детска градина/училище е записано на задължителна предучилищна група - бел. ред.).

5. Информация за движение на децата и учениците (Т.е. в момента, в който дете бъде преместено от детска градина/училище А в детска градина/училище Б, ДАНС ще научава за това - бел. ред.).

"Достъпът до информационните фондове на МОН се предоставя на ДАНС с цел извършване на справочна дейност 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата", пише в проекта.

При създаване на нови информационни фондове в МОН министерството ще е длъжно да осигури достъп до тях на разузнавачите, ако председателят на ДАНС поиска това писмено от министъра на образованието и науката - пише още там.

Необходимите хардуер, софтуер и комуникационно оборудване за извършването на т. нар. справочна дейност също ще са под контрола на ДАНС, която ще ги осигури за своя сметка.

Всички действия на служителите на ДАНС в информационните масиви на МОН ще се записват и съхраняват в базите данни - част от информационните фондове.

От мотивите към проекта не става ясно защо ДАНС иска достъп до цялата тази информация. Цитиран е единствено чл. 30, ал. 3 от Закона за ДАНС, който гласи: "Министерствата и ведомствата предоставят достъп до информационните си фондове на агенцията по ред, определен със съвместна инструкция на председателя на агенцията и съответния министър или ръководител на ведомство". Въпросният общ текст в закона е в сила от 2008 г. Защо инструкцията се появява 11 години по-късно, защо разузнавачите искат да знаят кое дете в коя детска градина е записано, кой ученик къде учи, кой студент в коя специалност и университет е остават въпроси без отговор.

Потърсихме мнението на наши източници от средите на разузнаването.

"Децата до 18 години, като много специфичен контингент, са защитени по закон от вербуване и всякакво взаимодействие със службите. Такъв пълен достъп дава много широки възможности за подготовка за вербуване след навършване на 18-годишната им възраст" - бе коментарът на един от тях.

Документът мълчи и по друг въпрос, който неминуемо изниква в съзнанието: защо на ДАНС се осигурява пълен достъп, а не достъп при поискване на строго определена информация след солидна аргументация за дадено дете, ученик или студент.

Според проекта на инструкцията общото ръководство и контролът по осигуряване на достъп на ДАНС до информационните фондове на МОН се осъществяват от министъра на образованието и науката и председателя на ДАНС. За какво обаче разузнавачите могат да използват справките си и за какво - не? Текстът не уточнява това.

Проектоинструкцията стана факт на 21 април, когато бе обнародвана. Какво предвижда окончателният ѝ текст вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

09.08 2019 в 23:24

Да те улесня. "Тероризъм" и "авторитаризъм" са различни думи, трябва да ги търсиш на различни страници.

23293

2

Стефан

09.08 2019 в 20:23

Чети, чети. Току виж, най-накрая научиш значението на термина.

Меко казано - странно желание. Което май надхвърля нуждите на борбата с педофилията. Примерно.

14469

1

случайно прочетох

09.08 2019 в 18:12

Що за тъпотии?????????????
Ето това е тероризъм!