ДАЗД обявява конкурс за плакат на тема 'Пази семейството си на пътя'

OFFNews 17 юли 2019 в 10:25 2068 0

Държавната агенция за закрила на детето, в партньорство с Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", стартират Национален конкурс за плакат на тема „Пази семейството си на пътя“.

През последните години нашата държава се нарежда сред първите места по брой загинали от пътно транспортни произшествия от държавите членки на ЕС.

Именно по тази тревожна статистика децата и младежите ще имат възможност да провокират съзнанието ни да бъдем по-отговорни на пътя, да бъдем примерни участници в движението, но и да бъдем толерантни към останалите.

Най-добрите творби от конкурса ще бъдат представени в изложба, като непосредствено след това ще бъдат разпространени на таблата от спирките на градския транспорт, рекламни билбордове от републиканската пътна мрежа, чрез рекламни съоръжения в метрото, отпечатани върху флаери и др.

Основната темата на конкурса е „Пази семейството си на пътя“, а младите автори ще имат възможност да изразят гледната си точка и в 8 подтеми: опасностите от използване на мобилен телефон; важността от поставяне на обезопасителни колани; да пазим мотоциклетиста; толерантност към велосипедистите; да пазим пешеходците; да намалим скоростта и да пазим децата в автомобила, използвайки специализирани детски столчета.
Целта е да се провокират младите таланти интерактивно, чрез изкуството си, да предизвикат всички да пазим нас и другите на пътя.

Инициативата е насочена към деца, ученици и студенти от специалностите „Рекламна графика“/“Компютърна графика“ от училищата и университетите по изкуствата от системата на МОН, или с изявени интереси към визуалните изкуства.

Финалистите ще бъдат избрани от представители от ДАЗД, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и изтъкнати художници.
Освен оригиналност и творчески умения, журито ще оценява до каква степен произведението ви отразява темите и дали то ще се хареса и на гражданите.

Напомняме, че решение на правителството 2019 г. е определена за година на активна работа по опазване живота и здравето на участниците в движението под мотото "Пази семейството си на пътя", а повод за инициативата е болезнената тема за безопасността на движение по пътищата в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови