ДАЗД проведе срещи в три града за изработване на новата Национална стратегия за детето

OFFNews 19 октомври 2018 в 19:13 1348 0

Поредица от консултативни срещи в контекста на изработване на новата Национална стратегия за детето реализира екипът на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

В градовете Враца и Пловдив се проведоха дискусии и работа по групи с представители на общинска администрация, центрове за работа с деца, социални услуги и специализирана институция (Дом за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров“-Враца), учители от училища и детски градини, родители. Паралелно тематичните области на документа - „Здраве (физическо, психическо и социално благополучие на децата) и здравословен начин на живот“, „Качествено образование“, „Подкрепа на семейството“, „Отдих и свободно време на децата“, „Сигурна и безопасна среда, превенция на насилието и достъп до правосъдие“, бяха консултирани с членове на училищни и общински съвети на децата и млади хора.

В София своите идеи за мерки, които да бъдат включени в новата Стратегия, споделиха потребителите на Центъра за интегрирана подкрепа към Фондация „Здраве и социално развитие“, както и ръководители и персонал на столичните центрове за настаняване от семеен тип за деца с и без увреждания.

Участниците в срещите дадоха предложения за насърчаване на активността на децата, съобразно техните силни страни и интереси, подобряване на взаимодействието между институциите, детската градина и училището, социалните услуги, родителите и децата, извънкласни дейности, с които да се развиват талантите на младите хора, осигуряване на подходяща подкрепа от специалисти за децата със специфични потребности.

Консултативният процес се осъществява от ДАЗД в цялата страна с ключови представители на всички страни, ангажирани с политиките за децата – държавни институции, международни, синдикални и работодателски, неправителствени и родителски организации, академични среди, членове на Съвета на децата, експерти, директори на детски градини и училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови