ДАЗД проверява дали социалните са си свършили работата в случай с отнети от майка деца

OFFNews 21 юни 2018 в 14:29 3429 0

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще извърши проверка на работата на дирекция „Социално подпомагане“ - София.

Поводът за проверката е казус с две деца, въвлечени в тежък и продължителен родителски конфликт.

По информация на OFFNews става въпрос за случай, разгласен от майката в няколко групи в социалните мрежи. Жената с инициали Г.Д. разказва, че е разведена с биологичния баща на двете си деца. Тя споделя, че дълги години е живяла в условията на брутално домашно насилие.

Жената посочва, че мъжът продължава да тормози нея и двете ѝ децата, като ги заплашва, че няма да доживеят до следващия си рожден ден.

Въпреки че психолози от Комплекс за социални услуги към Столична община са дали гласни показания по делото за родителски права, като са сигнализирали за деца в риск, преди попечителството е присъдено на бащата.

Майката разказва още, че документ, доказващ патологията на мъжа, е откраднат от съда и тази кражба се прикрива.

"Аз съм оставена с вързани ръце да чакам най-страшното. Той ми каза в очите: "Ще убия децата и ще се наслаждавам да те гледам как страдаш. После ще обвиня теб и ще те натикам в затвора", споделя жената.

Според майката цялата система, включително Агенцията за социално подпомагане, активно работи в полза на насилника и срещу децата ѝ.

От ДАЗД уточниха за OFFNews, че ще извършат проверка какво е становището на дирекция "Социално подпомагане" по делото за попечителство и въз основа на какви данни е изготвено.

Жената настоява за действия от страна на компетентните държавни институции и в писмо до вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови