ДАЗД спаси бебе от изоставяне

OFFNews 14 май 2019 в 18:10 2877 0

Държавната агенция за закрила на детето спаси днес бебе от изоставяне благодарение на бързата и адекватна намеса на инспекторите от главна дирекция "Контрол по правата на детето". 

В приемната на ДАЗД дошла непълнолетна майка с 8-месечно бебе със заявката да го изостави за осиновяване, защото не може да се грижи за него. 

Служителите са обяснили на майката последиците от изоставянето на бебето и са я консултирали относно регламентираните в нормативната уредба услуги за подкрепа, както и правата ѝ като родител. 

Незабавно бе информиран органът по закрила на местно ниво - Дирекция „Социално подпомагане“- Оборище – отдел „Закрила на детето“ към Агенция социално подпомагане, на чиято територия се намира ДАЗД, както и Мобилният екип за работа с деца на улицата.

Намерена е и подходяща социална услуга – звено „Майка и бебе“, в която да бъдат настанени заедно майката с детето, с цел да не се допуска разделянето им. 

В резултат на бързата намеса майката и детето са на сигурно място, където с тях са започнали работа специалисти за оглед подкрепа, помощ и превенция на изоставянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови